Gimnazija Bjelovar je jedina škola u BBŽ koja ima debatu! Evo detalja…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarska Gimnazija za sada je jedina škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja ima fakultativni predmet debatu. Debatni klub vodi profesorica hrvatskog jezika Mirjana Maretić. Klub se sastoji od učenika prvog, drugog i trećeg razreda gimnazije koji svi imaju istu želju – naučiti debatirati.

Debata pomaže učenicima u kritičkom razmišljanju i dolasku do zaključaka. Iako postoji tek dvije godine Debatni klub Gimnazije Bjelovar sudjelovao je na mnogim natjecanjima, čak i na državnom. Na državnom natjecanju 2024. godine u Zagrebu bjelovarska ekipa Četverodimenzijalne fritule završila je na 17. mjestu. U timu su sudjelovale: Irma Miličević, Iva Pogledić i Magdalena Roland.

Uz brzo i kritičko razmišljanje debatanti razvijaju svoje socijalne vještine.

– Tijekom debate trebate se skroz boriti za svoj tim. Vaš suparnički tim je vaš najgori neprijatelj. Nakon debate je skroz druga atmosfera. Oba dva tima izlaze iz učionice, pričamo o debati i zezamo se. Nakon 5 minuta imam osjećaj kao da su mi najbolji prijatelji već 20 godina – navodi Žarko Adamović, debatant iz Gimnazije Bjelovar.

Teme o kojima se debatira zovu se teze. To su retorička pitanja koja se mogu gledati i s pozitivne i s negativne strane. Postoje dvije vrste teza: Pripremljene teze i Ad Hoc teze.

– Većina natjecanja ima jednu pripremnu tezu za koju imate mjesec dana da se pripremite, ali morate pripremati i afirmaciju i negaciju. Puno su mi draže Ad Hoc teze. Dobijemo ih sat vremena prije početka debate i moramo sami smisliti svoje govore i argumente. Nema korištenja mobitela te sve podatke moramo izvući iz svoje glave. Pripreme za Ad Hoc tezu napete su ali su uvijek pune smijanja i pjevanja – ispričao nam je Ž. Adamović.

U debati se često vaše osobno mišljenje neće poklapati sa stranom koja vam je dodijeljena. Cilj debate je zaboraviti na svoje osobno mišljenje i pokušati dokazati sudcu zašto vaša strana treba pobijediti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!