Upoznajte Josipa, jedinog učenika bjelovarske gimnazije koji uči kineski jezik

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Josip Šignjar jedini je učenik u Gimnaziji Bjelovar koji uči kineski jezik. Tečaj kineskog jezika pohađa već dvije godine uz profesoricu iz Kine i druge ljubitelje tog jezika iz cijele Hrvatske.

Kineski jezik preporučio mu je razrednik na početku prvog razreda. Tako je krenuo sa svojom ljubavi prema kineskom. Navodi kako je uvijek imao sklonost prema jezicima te da se učenje kineskog činilo kao savršena prilika. Nakon srednje škole Josip planira na Filozofski fakultet u Zagrebu kako bi nastavio sa svojom ljubavi prema jezicima. Josip vjeruje kako će mu znanje kineskog pomoći dalje u životu.

– Sve više i više mi se čini da Kina raste kao svjetska sila i da se kineski bude proširio na puno aspekata naših života. Mislim da će nam u budućnosti kineski biti sve potrebniji- navodi Josip Šignjar

Kineski jezik jedan je od najtežih jezika za naučiti. Posebice zbog pisma i izgovora. Kineski jezik ima 50 000 znakova od kojih većina ima 4 tona. Znak i ton kombinirano daju riječ. Josip se uči služiti znakovima.

– Kod učenja kineskog najteže je definitivno učenje znakova. Uz znakove kineski jezik ima i 4 tona: Visok i ravan ton, uzlazni ton, silazno-ulazni ton i padajući ton. Svaki znak ima 4 različita značenja ovisno o tonu. Zanimljivo mi je učiti pisati znakove. Za sada ih znam samo par ali trudim se naučiti ih još. Pored toga definitivno je zahtjevno izgovaranje. Rečenice se spajaju na drugačiji način od hrvatskog, to je drugi jezik tako da naravno, vrijede druga pravila. Učio sam, a i dalje učim mnogo jezika. Kineski je drugačiji od njih svih – rekao je.

Uz jezik, Josip uči i kineske običaje i kulturu primjerice kineska jela, odjeću te povijest i legende.

Učenje jezika bitno je zbog razvoja kognitivnih, ali i socijalnih sposobnosti. Svaki novi naučeni jezik obogaćuje nas kao osobu i mladi trebaju težiti učenju istih, a ne ograničavati se na materinji jezik.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!