Grad Bjelovar priprema novi projekt za pomoćnike u nastavi. Evo kolike su plaće bile ove godine…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – ‘Sinergijom do uspješnije zajednice’ naziv je europskog projekta kojeg Grad Bjelovar provodi posljednjih deset godina, u cilju osiguranja pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnim školama. Projekt je vrijedan 263 tisuće eura i obuhvaća 70 učenika s teškoćama te 38 pomoćnika.

– Za plaće dodatnih 17 pomoćnika, novac osigurava Grad Bjelovar u iznosu od 150 tisuća eura, a s obzirom na nagli porast životnih troškova osigurali smo još 50 tisuća eura za rast plaća. Mi izuzetno cijenimo trud i volju ljudi koji su se odlučili raditi ovaj posao, istaknuo je Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika.

Ovisno o satnici, pomoćnici u nastavi tjedno rade između 20 i 38 sati tjedno. Dugogodišnji problem je što još uvijek ne mogu ostvariti stalno zaposlenje, već se nakon deset mjeseci nastavne godine, s dolaskom ljetnih praznika prijavljuju na Zavod za zapošljavanje, čekajući novu školsku godinu i objavljivanje natječaja. Kako poručuju iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih, već neko vrijeme se aktivno radi na rješavanju ovog problema.

– Nažalost, taj proces se odvija vrlo, vrlo sporo. S druge strane, donesen je Zakon o osobnoj asistenciji koji propisuje da novi pomoćnici moraju imati završenu djelomičnu edukaciju, odnosno kvalifikaciju za rad s djecom i za obrazovanje odraslih. Ovisno o satnici, neto plaće pomoćnika kreću se od 700 do 1 000 eura. Očekujemo povećanje i u slijedećoj godini, a već sada pripremamo novi projekt, dodaje Zdravko Pavec, voditelj projekta i savjetnik za odgoj, obrazovanje i sport Grada Bjelovara.

Pravo na pomoćnike u nastavi imaju svi učenici s dobivenim rješenjem o potrebi pomoćnika. Iako se na natječaje prijavljuje dovoljan broj ljudi, mahom žene, u prosjeku se na tom poslu zadrži samo jedna trećina. Ostali, ili odustanu ili pronađu novi posao.

– U ovoj smo školskoj godini imali deset pomoćnika, a na tom ćemo broju ostati i dalje. Šest pomoćnika radi u predmetnoj te četiri u razrednoj nastavi. Kada su u pitanju poteškoće, uglavnom se radi o poremećajima iz autističnog spektra, raznim zdravstvenim teškoćama, poremećajima pažnje koji značajno onemogućavaju praćenje nastave. Kao škola smo izuzetno zadovoljni s radom naših pomoćnika, rekla je Suzana Turković, ravnateljica III. OŠ Bjelovar, ističući da je ove godine u prvi razred upisana samo jedno dijete s poteškoćama.

Obveze pomoćnika uglavnom su pojašnjavanje pitanja, upućivanje učenika u rješavanje zadataka, čitanje zadataka, pomaganje pri označavanju zadaća, slanje školskih bilješki i domaće zadaće kada učenik izostane iz škole i slično. Pomoćnici cijelo vrijeme surađuju s učiteljima i u stalnoj su komunikaciji s roditeljima učenika.

– Jako volim ovaj posao i zaista bih ga željela raditi cijelo vrijeme, a ne brinuti od natječajima i da li će sa novim zapošljavanjem biti sve u redu. Djeca su jako dobra i zahvalna, a najsretnija sam kada kod njih vidim napredak u radu i učenju. Imala sam sreće i radila s jednim dječakom od četvrtog do osmog razreda, što je puno bolje, nego svako malo mijenjati pomoćnika. Sada imam novo dijete i nadam se da ćemo zajedno biti sve do kraja školovanja, kazala je Tanja Samardžija koja kao pomoćnica radi posljednjih šest godina.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!