Kako pomiriti konje i navijače? Pitali smo bjelovarske husare

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Subota, 15. lipnja će u Bjelovaru biti dan za pamćenje jer dan je to kada se poklapa vrhunac Terezijane i početak europskog nogometnog puta za Hrvatsku.

U 18 sati počinje utakmica Hrvatske i Španjolske koja će se organizirano gledati i na korzu, a samo nekoliko minuta nakon posljednjeg sučevog zvižduka predviđen je prolazak nikada veće carske povorke s oko 700 sudionika i carskog bala istim tim korzom.

To znači da će se navijačke mase morati nekako razmaknuti kako bi prošla uglađena carska povorka čiji su neizostavni dio carska kočija i konjanici. Samo bjelovarskih husara će biti dvadesetak a oni nisu jedini koji će u povorci proći na plemenitim životinjama.

Organizacijski problem

-Bit će konja iz Križevaca, njihova Pukovnija Orehovečki koja baštini tradiciju banova Orehovečkih, tu su Kravat pukovnija iz Zagreba, pukovnija iz Varaždina, gosti iz Mađarske, a tu mogu biti i poneki konjički klubovi jer povorci mogu pristupiti i drugi koji su pozvani sa svojim konjima i svojim jahačima – kaže nam zapovjednik povijesne postrojbe Grada Bjelovara Bjelovarskih graničara husara 1756 Josip Trogrlić.

U povorci bi tako moglo biti i četrdesetak jahača tako da bi to mogao organizacijski biti popriličan izazov. Trogrlić čiji husari na raznim manifestacijama bez poteškoća sudjeluju već dvadesetak godina vjeruje da će i bjelovarska terezijansko-navijačka priča proći dobro.

-Mislim da će Grad, redarska služba i policija izregulirati taj dio kada mi krećemo. Rečeno je da krećemo u 20 sati, a konjica je zadnja jer prije nas idu kulturno-umjetnička društva i povijesne postrojbe koje dolaze iz Hrvatske, BiH i Mađarske. Mislim da će sve biti u redu, ali uvijek postoji jedna doza straha da se nešto ne dogodi jer konj je plaha životinja, da bi ljudi lakše shvatili reći ću da je to velika srna koja vjeruje svom jahaču – kaže Trogrlić.

Bez petardi i baklji

Kako bi se izbjegle neželjene situacije sve okupljene se moli da koriste zdrav razum.

-Samo pozivamo da kada mi prolazimo ako je moguće da nema bacanja petardi i bakljada. Trebat će 15 do 20 minuta da prođe povorka, a onda kasnije neka slave, vjerujem u pobjedu – poručuje zapovjednik husara.

Prekid navijačkog slavlja ili tugovanja ovisno o rezultatu neće dugo trajati, a malo strpljenja će donijeti bolji ugođaj svima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!