[VIDEO/FOTO] Naša novinarka testirala je ‘Krila Bilogore’ prije spektakularnih preleta iznad Terezijane

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Za vrijeme održavanja Terezijane, brojni posjetitelji imat će priliku uživati u preletima aviona iznad glavnog gradskog parka i korza. U suradnji s nekoliko klubova i pilota, Zrakoplovni klub Bjelovar najavljuje izvedbu zanimljivih formacija koje se inače redovito izvode na raznim aeromitinzima.

Novinarka portala Klikni.hr Daša Horvat posjetila je aerodrom u Brezovcu te je u društvu Darka Vranešića, pilota i predsjednika Zrakoplovnog kluba Bjelovar letjela iznad Bjelovara te ‘testirala’ ‘Krila Bilogore’ kako se već neformalno naziva formacija koja će iznad Terezijane izvoditi akrobacije.

– Ove godine, kolege piloti stižu iz Vinkovaca, Čakovca, Vrbovca, Osijeka, Zagreba te Jastrebarskog, a naravno tu su i naše domaće snage. Preleti su predviđeni za subotu od 18,30 te od 20,00 sati, kada kreće carska povorka. U nedjelju letimo od 11,00 sati, za vrijeme održavanja tradicionalne Moto alke, najavljuje Darko Vranešić, predsjednik Zrakoplovnog kluba Bjelovar, dodavši kako u preletima sudjeluje deset aviona.

“Spajanje” aviona, atraktivni prizori

U planu su dvije formacije po pet aviona, što znači da jedan pilot predvodi prelet, dok se ostali redaju sa desne strane. Avioni se nalaze relativno blizu jedan drugome, laički rečeno, krilo do krila. Gledajući sa tla, prizori su vrlo lijepi i atraktivni.

– Svi piloti će biti u zajedničkoj komunikaciji, povezani radio stanicama, jedino bez čega ne možemo je lijepo vrijeme. Planove nam mogu poremetiti kiša i jak vjetar, no sudeći prema trenutnoj vremenskoj prognozi, očekuje nas sunčani vikend. Zanimljivost je što ćemo za vrijeme leta s HRT-om imati javljanje uživo, otkriva Vranešić.

Zrakoplovni klub Bjelovar trenutno raspolaže s pet aviona i tri motorna zmaja, a kako bi bili spremni za drugi dio sezone, nekoliko ih se nalazi na popravcima i redovitom tehničkom održavanju. Nažalost, turistički letovi trenutno nisu mogući, no to bi se u skorije vrijeme trebalo promijeniti.

Proširenje piste

– Zasada možemo ponuditi jedino informativne letove. Naime, riječ je o letovima koje organiziramo za kandidate koje zanima obuka za pilota. S obzirom da u skorijoj budućnosti planiramo uređivati pistu, imati avion koji je u vlasništvu kluba te pilota zaduženog za letove, turistički preleti će biti u stalnoj ponudi. Također, aktivno radimo i na formiranju škole za pilote, no jedino aviona. Zbog sve nestabilnijih vremenskih uvjeta, čestog vjetra i kiše, pilote zmajeva nemamo namjeru upisivati, kaže predsjednik kluba.

Potencijal aerodroma u Brezovcu prepoznao je i Grad Bjelovar na čelu s gradonačelnikom Hrebakom koji se zalaže za proširenje aerodroma, asfaltiranje piste dužine 800 metara, izradu nacrta za nove hangare, uređenje pripadajućih prostorija.

– Nova pista omogućila bi korištenje tijekom cijele godine i primitak nešto većih aviona. U Brezovac bi tako mogli slijetati avioni do 5 700 kilograma, s posadama od šest do osam ljudi. Jednog dana, kada u Velikom Korenovu zažive toplice i poslovna zona, poduzetnicima se automatski pruža prilika da kroz sat, dva dolete na naš aerodrom. Vjerujemo da bi Bjelovar na takav način privukao znatan broj ulagača iz svih dijelova Europe, smatra Darko Vranešić.

(Daša Horvat)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!