[FOTO] Kreće cjelovita obnova bjelovarske Sokolane, zavirite u njezinu unutrašnjost

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kreće cjelovita obnova Sokolane, jedne od najljepših bjelovarskih građevina. Radovi su ukupno vrijedni čak pet milijuna eura, a trebali bi biti dovršeni za 10 mjeseci. Naime, nakon konstrukcijske obnove vrijedne milijuna eura, ovo je sljedeća etapa radova zahvaljujući kojima će kolijevka bjelovarskog sporta zasjati svojim punim sjajem.

Zaštićeni spomenik kulture

– Započinju radovi cjelovite obnove Sokolane, mjesta na kojem su nekada započeli prvi bjelovarski sportski koraci. Ovo je povijesna zgrada za Bjelovar, ali i za hrvatsku povijesnu i kulturnu baštinu. Ona je zaštićeni spomenik kulture. Budući da je bila oštećena tijekom potresa, prošla je konstrukcijsku obnovu za što je utrošeno milijun eura iz Fonda solidarnosti. Međutim, napravili smo novi projekt – projekt cjelovitog uređenja kako bi postala jedna od bjelovarskih ljepotica. S tim projektom smo išli prema Ministarstvu kulture i Nacionalnom planu oporavka i otpornosti gdje smo dobili nešto više od pet milijuna eura stopostotnog sufinanciranja. Raspisali smo javni natječaj, a posao je dobila bjelovarska tvrtka Crotal – kazao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak dodavši kako je riječ je o zgradi starijoj od sto godina te kako sada slijede vrlo zahtjevni radovi.

– Oni će obuhvatiti restauratorske radove na obnovi pročelja, postavit će se nova stolarija, a tu su i radovi energetske obnove kroz koje se podrazumijevaju se dizalice topline i fotonaponska elektrana. S druge strane, od Ministarstva turizma i sporta smo povukli sredstva za opremanje. Riječ je o 500 tisuća eura kako bi ova dvorana postala prava gimnastička i atletska dvorana. Ovdje će i Gimnastički i Atletski klub imati svoje sjedište – pojasnio je Hrebak te dodao kako će ona će biti osvijetljena s vanjske strane pa će po noći doista zasjati kao prava bjelovarska ljepotica. Također, najavljeno je kako će se urediti i javna površina oko dvorane.

Nove funkcije

Projektant radova Hrvoje Malčić iz tvrtke M plan naglasio je kako radovi obuhvaćaju i određene zahvate koji će unaprijediti postojeću dvoranu.

–  Radi se objektu koji ima dugu povijest i vrlo je važan za grad Bjelovar. U dogovoru sa strukom, napravit će se, recimo, propadalište za doskok, a na gornjem dijelu ćemo napraviti jedan moderniji ostakljeni dio gdje će se održavati različiti sportski skupovi i radionice. Dakle, osim što će zgrada zasjati u punom sjaju, ona će biti potpuno funkcionalna za sport. Uz gimnastičare, koriste ju i atletičari, ali i škole za tjelesni. Osim toga, koristit će se i njezin ravni krov – kazao je Malčić.

Podsjetimo, zgrada Sokolskog doma u vlasništvu je Grada Bjelovara i njome upravlja Gradsko poduzeće za upravljanje sportskim objektima. Zgrada ima svojstvo pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra, vrijedan je primjerak arhitekture s početka 20. stoljeća i djelo poznatog arhitekta Dioniza Sunka.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!