Alarmantna situacija: Na području županije tek je 26 udomiteljskih obitelji za djecu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Krajem svibnja obilježava se Nacionalni dan udomiteljstva. Iako je riječ o jednom od najplemenitijih oblika skrbi za djecu i mlade koji iz različitih razloga ne mogu odrastati u svojoj biološkoj obitelji, na području čitave Bjelovarsko-bilogorske županije tek je 26 udomiteljskih obitelji u kojem su smještena djeca. Istovremeno, potrebe su višestruko veće, a upravo zato Udruga za podršku i poticanje zajedništva Hrvatska pomaže u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za socijalni rad – Područni ured Bjelovar provodi trogodišnji program podrške posvojiteljima i razvoju udomiteljstva za djecu Obitelj za sve. Projekt se provodi od 2023. do 2026. godine, financira ga Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a kroz njega se provodi čitav niz aktivnosti.

Niz aktivnosti

– Osim ovakvih javnih okupljanja s ciljem promicanja udomiteljstva zbog čega je izrađena i besplatna aplikacija Obitelj za sve koja se nalazi na Google Play trgovini, provodimo edukacije za udomitelje, udomljenu djecu, kao i za stručne djelatnike Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Uz edukacije, vrlo je važno formiranje mobilnog tima koji obilazi udomitelje na području Bjelovarsko-bilogorske županije – pojasnila je Kristina Smiljčić, voditeljica projekta Obitelj za sve dodavši kako je ove godine provedeno pet edukacija od koji su tri bile namijenjene djeci te jedna radionica za udomitelje na kojoj su sudjelovala i djeca.

O kakvim je točno edukacijama riječ pojasnila je Ornela Malogorski.

– Edukacije su obuhvatile djecu iz udomiteljskih obitelji od predškole do maturanata. Radilo se na vježbanju životnih vještina, upoznavanju sebe, jačanju samopouzdanja, empatije. Također, učilo se o načinima rješavanja problema, kako se nositi s ljutnjom, bijesom, vlastitim emocijama, ali i kako se nositi sa stresom. Djeca vrlo rado sudjeluju u takvim radionicama jer su interaktivne, a uključuju različite metode i oblike rada – kazala je Malogorski.

Kako postati udomitelj?

Da u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutno ima oko 130 udomiteljskih obitelji od čega je 110 udomitelja za odrasle osobe, a 26 udomiteljskih obitelji za djecu otkrio je Aleksandar Kolundžić, psiholog u Timu za udomiteljstvo.

– Nažalost, tijekom godina bilježimo pad broja udomitelja za djecu. Situacija je zaista alarmantna. Paralelno, potrebe su toliko velike da koliko god da se novih udomitelja javi, mi bismo popunili sve kapacitete – kazao je Kolundžić pojasnivši kako postati udomitelj. Prvi korak je javiti se u područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad gdje potencijalni udomitelji mogu dobiti sve potrebne informacije. Glavni preduvjeti su da osoba ima poslovnu sposobnost, vlastitu nekretninu ili nekretninu koju unajmljuje i da je taj prostor prilagođen potrebama korisnika, kao i da osoba nije kažnjavana. Kada osoba postane udomitelj ostvaruje pravo na naknadu za svoj rad, a istovremeno se osigurava i opskrbnina namijenjena za potrebe korisnika.

– Iznosi variraju, no recimo opskrbnina za dijete do treće godine života iznosi 404 eura, za dijete od treće do sedme godine 416 eura, a za dijete od sedme godine i mlađu punoljetnu osoba 456 eura. Naknada za rad udomitelja iznosi 216 eura po djetetu kod udomitelja koji se bave tradicionalnim udomiteljstvom, 640 eura standardne udomitelje koji imaju troje djece, a iznos 720 do 1200 eura primaju udomitelji djece s teškoćama u razvoju – otkrio je Kolundžić naglasivši kako udomitelji nikako nisu prepušteni sami sebi nakon što udome dijete.

– Oni čitavo vrijeme imaju podršku Tima za udomiteljstvo, svakodnevno surađujemo i s Obiteljskim centrom tako da nam se uvijek mogu obratiti s povjerenjem – zaključio je psiholog.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!