Maričić o Olimpijskim igrama u Parizu: Najbolji od najboljih su se kvalificirali, bit će jako zahtjevno!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarčanin Miran Maričić izborio je na Europskom prvenstvu u streljaštvu u Osijeku olimpijsku normu te mu je karta za Olimpijske igre u Parizu u džepu! Razgovarali smo sa, uskoro i dvostrukim bjelovarskim olimpijcem o kvalifikacijskom ciklusu, pripremama, treninzima i očekivanjima.

Karta za Pariz

Maričić je svoje mjesto među najboljima potvrdio na Europskom prvenstvu u Osijeku gdje je, unatoč jakoj konkurenciji, rezultatom od 589 krugova i 11. mjestom potvrdio da pripada među najbolje.

-Ovaj ciklus je bio dosta naporan, dosta težak u odnosu za prošli za Tokio. Prošli put sam na prvoj šansi osigurao nastup na Olimpijskim igrama. Međutim, ovaj put sam na predzadnjoj šansi uspio izboriti kvotu za Pariz. Bilo je to sve dosta teško, dosta zahtjevno, ali vjerujem da je to sve dio procesa i da sam stasao kao sportaš i kao osoba – rekao nam je Miran.

Kao i uvijek kada se radi o svjetskim i europskim prvenstvima te Olimpijskim igrama, konkurencija je jaka, stoga valja pratiti i njihove rezultate.

-Jako sam pratio konkurenciju. Da nisam uzeo na ovom Prvenstvu Europe kvotu onda bi imao šansu na svjetskom kupu odradit nastup i pokupit dodatne bodove i na temelju tih bodova osvojiti kvotu za Pariz. Dosta sam pratio konkurenciju koja je u igri jer sam moram gledati bodove i malo računati. Najbolji od najboljih su kvalificirani, bit će visoki rezultati i bit će jako zahtjevno – poručio je Maričić.

Nadolazeći svjetski kup

Iako je trenutni cilj ostvaren i nastup na Olimpijskim igrama osiguran, sljedeće veliko natjecanje je iza ugla i ne valja gubiti koncentraciju.

-idem na Svjetski kup u Munchen. Mogu reći da će biti malo opuštenije za mene jer mi ne donosi ništa osim bodova za svjetski ranking, ali trenutno mi taj ranking nije ni bitan jer imam direkt kvotu u džepu. Ići ću tamo da isprobam neke nove stvari, da vidim kako se neke stvari ponašaju kada je ipak i presing prisutan – otkrio nam je daljnje planove Maričić.

Iako će Maričić nastupati u nešto lagodnijoj atmosferi, nadolazeći Svjetski kup u Njemačkoj nova je prilika da u Pariz odemo s dva predstavnika.

-Nakon kupa se zaključava ljestvica i nadam se da ćemo imati dva predstavnika za Pariz, trenutnu šansu ima Petar Gorša da se kvalificira na temelju bodova – pojasnio nam je sugovornik.

Olimpijsko iskustvo

Ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu nisu prvi put da na najvećoj sportskoj pozornici Maričić predstavlja boje Hrvatske. Svoju olimpijski prvijenac Maričić je imao usred globalne pandemije, u Tokiju 2021. godine.

-Nažalost, Tokio je bio pod tim svim mjerama. Što se tiče Pariza, udaljeni smo nekih tristotinjak kilometara. Smješteni smo u Chaterouxu gdje je streljački kompleks tako da nećemo biti smješteni u olimpijskom selu, opet ne budem iskusio puni duh Olimpijskih igara – rekao nam je Maričić.

-Vjerujem da ćemo otići na nekoliko dana u olimpijsko selo malo se podružiti sa sportašima, s cijelim tim olimpijskim timom. Neće opet bit u punom sjaju kao što bi trebalo bit, ali se jako veselim otvorenju, upoznavanju novih ljudi i novom olimpijskom iskustvu – dodao je.

Usprkos situaciji, Maričić je pozitivan te kroz šalu kaže kako se nada da će u Los Angelesu uspjeti konačno iskusiti olimpijsko iskustvo u punom sjaju.

Infrastruktura u Bjelovaru, treninzi u Zagrebu i inozemstvu

Rezultati nisu došli sami od sebe, plod su puno truda i mnoštva treninga.

-Dosta je bilo treniranja, pogotovo u ovoj godini kada je trebalo jako stisnuti za osvajanje kvote. Zračna puška na 10 metara treniram tu u Bjelovaru, imamo solidne uvjete za zračnu pušku, međutim za mali kalibar nemamo nikakve uvjete. U procesu je projekt za izgradnju streljane, no to se i dalje čeka – pojasnio nam je situaciju sugovornik.

Uz fizičke pripreme i teretanu, trening za malokalibarsku pušku odrađivao je četiri puta tjedno u Zagrebu, dok je ostatak rezerviran za zračnu pušku.

-Odrađivao sam treninge u Zagrebu, imali smo i reprezentacijske pripreme u Salzburgu i obično, ako nemamo pripreme od saveza najčešće idem u Budimpeštu na pripreme. Nažalost, mali kalibar ne mogu trenirati u Bjelovaru.

Nakon Svjetskog kupa na redu je odmor, a zatim kreću intenzivnije pripreme za Olimpijske igre.

-Vjerujem da ću dio priprema odraditi u Hrvatskoj, a dio ću odraditi u Budimpeštu jer tamo su odlični uvjeti i za mali kalibar i za zračnu pušku – o pripremama nam je otkrio Maričić.

Idealna priča iz Pariza

Za kraj, sugovornik nam je otkrio idealan scenarij s predstojećih Olimpijskih igara.

-Idealna priča iz Pariza bila bi ulazak u finale i naravno osvajanje medalje što mi je i san. Međutim, ne mogu ništa obećati, mogu samo obećati da ću dati sve od sebe pa ćemo vidjeti gdje će me to odvest – skromno je zaključio Maričić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!