[FOTO] U četvrtak trk u muzej, ABBA slavi pola stoljeća od Waterlooa

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Punih godinu dana trajale su pripreme za izložbu koju će posjetitelji Gradskog muzeja Bjelovar moći razgledati od četvrtka 6. lipnja (19,00 sati), pa sve do 30. kolovoza. Naime, riječ je o izložbi pod nazivom „ABBA – pola stoljeća od Waterlooa” kojom će biti obilježeno pedeset godina od pobjede popularnih Šveđana na Eurosongu. Izložba će posjetiteljima slikom, riječima, glazbom i zanimljivim predmetima dočarati životni put ABBA-e, počevši od 1972. godine, nastavljajući do 2022. kada je ABBA predstavila svoj digitalni projekt.

– Predmeti koje ćemo izložiti dolaze iz privatne zbirke gospođe Manuele Najman iz Garešnice, rođene 1972., upravo one godine kada je ABBA službeno i osnovana. Još u ranoj životnoj fazi, sa svojih desetak godina, Manuela je razvila veliku ljubav prema popularnom švedskom bendu te je do danas prikupila više od 1 300 različitih predmeta. Jedan dio odnosi se na dokumentarni dio, točnije plakate, fotografije, razglednice, karte sa potpisima, dok ostatak podrazumijeva diskografiju, otkriva viša kustosica Silvija Sitta.

Inače, službena diskografija ABBA-e sastoji se od devet studijskih albuma, dva live albuma te osam službenih kompilacija, do čega su tri objavljene tijekom rada benda, a preostalih pet naknadno. Među posebnostima izložbenih predmeta Sitta izdvaja singlice koje dolaze iz Japana, Južnoafričke Republike, Novog Zelanda i Australije. Također, vrijednost zbirke leži i u velikom broju knjiga, ukupno 48 monografskih djela.

– Gospođu Najman sam upoznala prije nekoliko godina i kada mi je govorila o svojoj bogatoj zbirci, odmah su se pojavile prve naznake za osmišljavanje i realizaciju zanimljive izložbe o ABBA-i. Jako smo sretni što će na otvorenju biti s nama i sa svoje emotivne strane ispričati strast i ljubav koju gaji prema jednom od najpoznatijih glazbenih sastava na svijetu, zaključuje kustosica.

Na radost fanova i zaljubljenika u dobru glazbu, povodom ABBA „tjedna”, u subotu 8. lipnja s početkom u 20,00 sati u atriju muzeja održava se koncert bjelovarskog benda Hotel Korzo i naše mlade glazbenice Patricije Špoljarić, koja se nedavno široj javnosti predstavila sudjelovanjem u showu SuperStar. Naravno, bogati repertoar podrazumijeva najveće ABBA-ine glazbene uspješnice.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!