Kadrovsko pojačanje: U bjelovarsku bolnicu stigla je nova liječnica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarska bolnica nastavlja s uspješnim kadroviranjem liječnika. Ovoga puta pojačanje je stiglo na Odjel za patologiju i citologiju gdje je s radom nedavno započela specijalistica patologije Tanja Bota koja je donedavno bila zaposlenica Opće bolnice Virovitica.

Unatoč raširenom mišljenju kako je rad patologa uglavnom vezan uz mrtve, patologinja Bota naglašava kako su patolozi važan dio sustava u prevenciji i liječenju pacijenta te kako je ova grana medicine većim dijelom vezana uz žive osobe.

– Patologija je temeljna medicinska znanost, a sve su novije spoznaje u medicini nastajale su kroz patologiju. U početku je bilo dovoljno odgovoriti je li neki uzorak zloćudan ili dobroćudan, no danas je potrebna detaljnija dijagnoza te se rade dodatne analize poput imunohistokemijskih i/ili molekularnih analiza. To su novi izazovi patohistološke dijagnostike kada se konačni nalaz nešto duže čeka – ističe Bota pojašnjavajući kako patologija proučava uzorak tkiva ili organ, dok se citologija bavi proučavanjem stanica. Napominje kako se ove metode međusobno nadopunjuju te kako su medicinski važne, a patohistološki nalaz danas je zlatni standard za dijagnozu tumora.

U svakodnevnom radu, nastavlja Bota, liječnici patolozi sudjeluju i u intraoperativnoj dijagnostici.

– Tada o njihovom odgovoru ovisi daljnji tijek operacije. Također, sudjeluju u nacionalnim preventivnim programima te su dio multidisciplinarnih onkoloških timova gdje sudjeluju u donošenju odluke o daljnjem liječenju onkoloških bolesnika – pojašnjava Bota dodajući kako se dio posla patologa, osim patohistološkog laboratorija, odnosi i na rad s preminulima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!