Najzabavniji festival vina ponovno ljubiteljima donosi odlična vina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Kontinentalnu Hrvatsku, ali i Češku u čaši donosi Vinodar ili kako mu Daruvarčani vole tepati ‘najzabavniji festival vina’ koji se održava od danas pa sve do 9. lipnja. Ove je godine na ocjenjivanje stigao 131 uzorak, a čak 85,5 posto pristiglih uzoraka je pri tome vrlo dobre i odlične kvalitete. Kada se uzme u obzir da je velik dio iz lanjske berbe, godine koja je prema vinogradarima bila nemilosrdna uspjeh je tim veći.

-To je izvanredan rezultat. Ta je godina bila izazovna, ali nije na svim područjima bila jako loša i ipak se moglo izvući nešto – kaže predsjednica ocjenjivačke komisije Dunja Mežnarić.

Vina na Vinodaru su iz godine u godinu sve bolja.

-Iz godine u godinu je napredak sve veći i sada je daruvarski Vinodar jedna od najcjenjenijih vinskih izložbi – ističe član ocjenjivačke komisije Slobodan Vili.

Na Vinodaru se piju sve bolja vina

Kada to kaže Vili to ima svoju težinu jer vina na daruvarskom festivalu kuša i ocjenjuje svih 25 godina. Što se ovogodišnjeg Vinodara tiče valja reći da su najbolje ocijenjena vina s 92 osvojena boda Traminac ledena berba 2021. Iločkih podruma i Sauvignon 2023.,Badela 1862 d.d.Vinarije Daruvar. Najbolje ocijenjen Sauvignon iz redovne berbe s 92 osvojena boda je upravo taj daruvarski Sauvignon 2023., a najbolje ocijenjeno suho mirno vino iz protekle berbe od nearomatičnih sorata s 89 bodova je Graševina đurđevačke Vinarije Matočec. To je dokaz da se i oni mogu nositi s velikima.

-To je jedna lijepa graševina, mekana, lepršava u konkurenciji velikih vinarija i moram reći da smo ponovili lijepi rezultat što je i ponos naše vinarije da se možemo u vašoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prezentirati i u Daruvaru – kaže ponosno Marijan Matočec.

U gradu graševine oduševili su graševinom, a ta se đurđevačka vinarija kvalitetom probila i na vinski razvikanije istarsko tržište. Ni hrvatska vina se u usporedbi s drugima nemaju čega sramiti.

-Naravno da se ne možemo u količini natjecati s drugim državama, ali naša vina nimalo ne zaostaju za francuskima, talijanskima i španjolskima – siguran je Vili.

Ni ona pristigla na Vinodar neće razočarati, pa daruvarsku vinsku priču nikako ne smijete zaobići.

Foto: Grad Daruvar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!