Počeli su upisi u srednje škole, u BBŽ više slobodnih mjesta nego osmaša

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Za učenike osmih razreda osnovne škole je počelo stresno razdoblje u kojem bi im njihovi odabiri mogli odrediti smjer u kojem će im život ići. Počeli su upisi u srednje škole. Konkretno, počele su prijave u sustav, a od 28. lipnja će u sustavu trebati odabrati i željene obrazovne programe i tada počinje neizvjesna igra čekanja. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji sudeći po broju mjesta niti jedan osmaš ne bi trebao ostati neupisan jer dok iz osnovnih škola izlazi 1103 učenika, u prve razrede u 15 srednjih škola se upisuje 1412 učenika, dakle ima 309 upisnih mjesta više nego što je učenika. To ne znači da će svih 309 stolaca u učionicama biti prazno jer se u bjelovarsko-bilogorske škole upisuju i učenici iz drugih županija baš kao što i dio ovdašnjih školovanje nastavlja van županijskih granica.

Dosadašnji odabiri

No, to što ima više slobodnih mjesta nego onih koji na njih pretendiraju isto tako ne znači da će svi i upisati upravo ono što žele jer kako to obično biva neke su škole popularnije od drugih, a većina ovdašnjih učenika ne planira na fakultet pod svaku cijenu.

-Posljednjih nekoliko godina primjećujemo trend da je interes učenika velik za strukovne škole, posebno za one strukovne škole koje obrazuju kadrove koji su visokozapošljivi kako u našoj državi tako i izvan nje. Tu su tehnički smjerovi, primjerice Tehnička škola Bjelovar je prošle školske godine na svako slobodno mjesto imala šest kandidata, a popularne su i Medicinska škola te strukovne škole smjera ugostiteljstva – kaže županijska pročelnica za obrazovanje Andrea Prugovečki Klepac.

Takav odabir znači i da se učenici (ili njihovi roditelji) pri odabiru vode i onime što će im to donijeti kada krenu u samostalan život.

-S obzirom na stanje na tržištu i potražnju za radnicima i svi naši učenici su itekako svjesni toga da su to ne samo visokozapošljiva zanimanja nego u pravilu i dobro plaćena – ističe Prugovečki Klepac.

Prijeti li nekom obrazovnom programu gašenje?

Ne izazivaju svi obrazovni programi navalu, ali iako su neki poput gimnazija u Čazmi i Garešnici neko vrijeme plesali po rubu opstanku nijednom ne prijeti gašenje.

-Moram se pohvaliti da prema Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih smo mi i Varaždinska županija jedine županije u Hrvatskoj koje nemaju suficitarnih programa, a to znači da svi naši programi na kraju i budu upisani što nas svakako veseli – kaže pročelnica.

Iako odabir srednje škole ne znači da ćete se time uistinu i baviti do mirovine kod odabira ipak treba dobro odvagnuti iako se trebaju voditi i time što ih zanima.

-Što današnjoj generaciji poručiti? I ova školska godina je brzo prošla, pred učenicima osmih razreda je odluka koja nije laka. Ono što im želim poručiti je da dobro promisle u koju će se školu prijaviti, realno odvagnu svoje mogućnosti i svoja znanja i da upišu ono što žele i u čemu se mogu pronaći. Želim im svu sreću u daljnjem životu i obrazovanju – poručuje Prugovečki Klepac.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!