Wunderkind iz Bjelovara: Maturant Fran Drljača najbolji je građevinski tehničar u Hrvatskoj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovar ima najboljeg mladog građevinskog tehničara u Hrvatskoj. Njegovo ime Fran Drljača, maturant je bjelovarske Tehničke škole i na nedavnom natjecanju strukovnih škola WorldSkills Croatia 2024., pod mentorstvom profesora Ivana Peića, odnio je pobjedu u kategoriji građevinske tehnologije čime je zaslužio direktan upis na Građevinski fakultet.

– Natjecanju je trajalo tri dana, a trebali smo skicirati zadanu maketu, napraviti statičku shemu, računati, crtati u Autocadu… Na tu maketu djeluje njezina težina, vjetar, različite sile, momenti, a cilj je da ona ostane stabilna. Moram priznati da je bilo stresno. Mi smo radili zadatke prije natjecanja, u vrijeme natjecanja, u hotelu sam vježbao, ali isplatilo se – pojašnjava Fran kako je izgledalo natjecanje na Zagrebačkom velesajmu na kojem su se hrvatski srednjoškolci natjecali u čak 42 discipline. U njegovoj kategoriji svoja znanja i vještine pokazalo je ukupno 10 najboljih maturanata građevinskih tehničara iz čitave Hrvatske, a naš Bjelovarčanin pokazao je da predani trud, rad i upornost donose fantastične rezultate.

Predan rad i trud

– Intenzivno sam se pripremao od listopada prošle godine. Vjerujem da me od ostalih izdvojio trud koji sam uložio, a moram priznati da sam imao želju za pobjedom. Mentor Ivan Peić mi je puno pomogao na putu do ove pobjede na čemu mu zaista želim zahvaliti. Puno je priprema i riješenih zadataka je iza nas. Talent je možda 20 posto, a trud i rad su 80 posto uspjeha. Također, morate biti zainteresirani za ono čime se baviti i voljeti to – kaže je ovaj uspješni maturant pred kojim je sada polaganje državne mature. Sada, kada se okrene iza sebe i pogleda svoje srednjoškolsko obrazovanje, ističe kako bi, kada bi ponovno trebao upisivati srednju školu, upisao upravo Tehničku školu Bjelovar.

– Pogotovo smjer za građevinskog tehničara. Nemam nikakve dileme oko toga. Moram priznati da sam ovo zanimanje upisao slučajno, ali pronašao sam se u ovoj struci. Sviđa mi se što znanje koje sam stekao u ovoj školi već upotrijebio za uređivanje dvorišta, ali općenito mi se sviđa ova struka – od izrade pa sve do izvedbe projekata. Sve je izuzetno zanimljivo i logično, a posla će uvijek biti jer uvijek će se nešto rušiti, graditi, legalizirati… – govori Fran o kojem samo riječi hvale ima i njegov mentor Ivan Peić kojemu je, spomenimo, po treći put pošlo za rukom učenika bjelovarske Tehničke škole dopratiti do mjesta državnog prvaka na ovom natjecanju.

Ništa nas nije moglo iznenaditi…

– Nema tu jedinstvenog ključa uspjeha koji bi se mogao precrtati na svakog učenika. Svatko od njih ima svoje prednosti i mane. Te prednosti treba iskoristi maksimalno, a mane svesti na minimum. Svi oni moraju uložiti mnogo truda. Fran je zaista puno radio pa je čak mjesec i pol prije samog natjecanja bio posve spreman. Uz trud, važno je da učenik razumije gradivo, ali da bude psihički i fizički spreman jer samo natjecanje traje tri dana. Djeca su pod stresom i trebaju se znati nositi s tim. Recimo, Franu je na natjecanju doletio balon, no ni to ga nije omelo. On je nastavio računati kao da se ništa nije dogodilo. Svi učenici koji dođu na državno natjecanje su izvrsni učenici i danas-sutra će biti pravi stručnjaci. Sitnice odlučuju o pobjedniku, a zadatak nas mentora je da sitnice koju mogu odlučiti predvidimo i okrenemo ih u pozitivnom smjeru – ističe je profesor Peić ističući kako je Fran svojim radom tijekom protekle četiri godine zaslužio titulu državnog prvaka.

– Spremali smo se za to četiri godine, a posljednjih godinu dana Fran je stvarno jako puno dodatno radio. Ništa nas nije moglo iznenaditi – zaključuje profesor bjelovarskog tehničkog wunderkinda.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!