I ovog ljeta će na kupače budno motriti spasioci

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/ČAZMA – U tijeku su posljednje pripreme za još jednu kupališnu sezonu, a iako nam glavni i odgovorni još ne otkrivaju točan datum prvog kupanca zna se da će to biti polovinom lipnja. Kako bi lješkarenje uz vodu i traženje spasa od vrućina u vodi prošlo što sigurnije bez neželjenih posljedica, angažiraju se spasioci koji su tu da po potrebi spase one neoprezne ili nesretne od utapanja, ali i da sve upozore na pravila ponašanja kako do spašavanja ne bi moralo ni doći. Oni kojima se to čini kao idealan način popunjavanja budžeta sreću mogu okušati u Čazmi gdje se zapošljava petero spasioca za ljetnu sezonu na biološkom kupalištu, a to mogu postati sve punoljetne osobe koje znaju plivati i u dobroj su fizičkoj spremi. Odabranih petero će proći obuku prve pomoći.

-Tečaj prve pomoći se održava u sklopu Crvenog križa u Zagrebu na tamošnjim bazenima i mi svoje djelatnike šaljemo na taj tečaj, ali prije početka sezone ga organiziramo i na svojem bazenu sa stručnjacima koji pokazuju kako pružiti pomoć utopljeniku u vodi i uz to tečaj prve pomoći pružaju djelatnici hitne medicinske pomoći – navodi upraviteljica biološkog kupališta Čazma Dajana Petrina.

Čazmanski spasioci imaju nekoliko radnih zadataka.

-Moraju svakodnevno voditi brigu o urednosti na bazenu, pravilima ponašanja i upoznavati posjetitelje o istima, paziti na kupače i ako će trebati pružiti prvu pomoć – kaže Petrina. Za taj će posao biti plaćeni 5,50 eura po satu.

Bjelovarski bazeni

Profitabilnije je biti spasioc na bjelovarskim bazenima na kojima je satnica minimalno deset eura, a za sezonu koja slijedi ju treba konkretno definirati. Na sigurnost bjelovarskih plivača pazi šest spasioca, članova Bjelovarskog plivačkog kluba i riječ je o ekipi koja je isto radila i prethodnih sezona. Oni srećom nemaju pune ruke posla, ali neke situacije su duboko urezane u pamćenje.

-Na svu sreću posljednjih mislim četiri godine nije bilo nikakvih posebnih intervencija, a prije pet godina je bilo jedno utapanje. Naš trener, kineziolog koji je bio spasioc je reagirao, hitna pomoć je također došla na vrijeme i život je bio spašen – prisjeća se nemilog događaja predsjednik Bjelovarskog plivačkog kluba Marko Mihalinec.

Od tada su mjere opreza dodatno pojačali.

-Svake godine zovemo Zavod za hitnu medicinu da održi edukaciju oživljavanja, od prošle godine imamo i mobilni defibrilator, početkom sezone hitnu pomoć obavijestimo da smo krenuli s radom – navodi Mihalinec.

Spasioce na bjelovarskim bazenima prepoznati možete po crvenim hlačama i žutim majicama s crvenim natpisom, a nadamo se da vam njihova pomoć ipak neće trebati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!