Lipički Talijani i pakrački Mađari zasjali na Gastro manifestaciji u Siraču

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SIRAČ – Sirač je bio domaćin tradicionalne Gastro manifestacije nacionalnih manjina povodom Dana njemačke i austrijske kulture. Organizatori događaja, članovi Udruge Nijemaca i Austrijanaca Sirač, okupili su predstavnike raznih manjinskih društava, ali i lokalnih udruga, uključujući Zajednicu Talijana Lipik i Društvo Mađara Pakrac, koji su od samog početka prisutni na ovoj manifestaciji. Pridružili su im se i Česi iz Doljana i Šibovca, Makedonci iz Osijeka, Ukrajinci iz Lipovljana, te Nijemci iz Vukovara i Osijeka. Atmosferu su dodatno upotpunili članovi lokalnih moto klubova iz Sirača i Pakraca.

Među uglednim posjetiteljima, manifestaciji su prisustvovali ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, koji u Hrvatskom saboru zastupa dvanaest nacionalnih manjina, Tibor Varga, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, bjelovarsko-bilogorska dožupanica Marija Jungić, načelnik Općine Sirač Igor Supan te Branko Borković, posljednji zapovjednik obrane Vukovara, poznat i kao Mladi Jastreb. Tu su bili i Vladislav Veselica, član Uprave JANAF-a, te brojni drugi.

Raznovrsne delicije

Posjetitelji su uživali u raznovrsnim gastro delicijama koje su pripremili predstavnici manjinskih društava. Stolovi su bili bogato ukrašeni i prepunjeni specijalitetima poput talijanske konjske salame, mađarskog graha u ćupu, palačinki i langošica te čeških bramboraka. Uz njih, rumunjska, ukrajinska, slovačka, njemačka i austrijska društva predstavila su svoje slatke delicije, pružajući posjetiteljima nezaboravan gastronomski doživljaj. Gastro manifestacija nacionalnih manjina u Siraču svake godine privlači gurmane, novinare, političare i znatiželjnike koji cijene kulturnu raznolikost i prepoznaju važnost prehrane kao nematerijalne kulturne baštine svakog naroda. Ova manifestacija ističe bogatstvo i raznolikost kuhinja te doprinosi očuvanju i promicanju kulturnih tradicija manjinskih zajednica.

Bogat kulturno-umjetnički program

Nakon kulinarskog užitka, posjetitelji su imali priliku uživati u kulturno-umjetničkom programu. Predstavnici manjinskih društava predstavili su dio svoje folklorne baštine kroz plesove, pjesme i tradicionalne nošnje, omogućujući gostima da se upoznaju s raznolikom kulturnom baštinom koja obogaćuje ovo područje. Predsjednik Udruge Nijemaca i Austrijanaca, Josip Krajcer, ovom je prigodom istaknuo kako je sve spremno za početak druge i treće faze izgradnje Spomen kuće Austrijanaca i Nijemaca u Siraču, koja bi pod krovom trebala biti do kraja rujna. Jubilarno deseto izdanje manifestacije održat će se u neposrednoj blizini nove kuće.

Gastro manifestacija nacionalnih manjina u Siraču promovira kulturnu raznolikost i dijalog među različitim manjinskim zajednicama, služeći kao most koji spaja ljude različitih kultura i omogućuje im da dijele svoju gastronomsku baštinu, običaje i tradicije. Sirač je još jednom potvrdio svoju ulogu središta multikulturalnosti, pružajući priliku svima da uživaju u okusima i mirisima različitih kuhinja.

TEKST I FOTO: Matija Kulhavi


PODIJELI S PRIJATELJIMA!