Građevinci zainteresirani za izgradnju Državnog arhiva, ali samo je jedan dovoljno spustio cijenu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Izgradnja nove zgrade Državnog arhiva procijenjene vrijednosti 3,6 milijuna eura bez PDV-a mogla bi početi još ove godine, vidljivo je iz pristiglih ponuda na ponovljenom javnom natječaju.

Izgradnja nove zgrade planirane pored KMC-a zapela je zbog velikog povećanja cijena u građevinskom sektoru, pa su na prethodnom natječaju cijene mahom bile upečatljivo više od onih koje je planirala država. Interes građevinaca bio je velik i u ponovljenom natječaju u kojemu je projekt donekle reduciran pa je i planirana cijena spuštena za oko 500 tisuća eura.

No, od svih pristiglih ponuda samo je jedna, ali vrijedna ovoga puta bila ispod procijenjene vrijednosti. Riječ je o ponudi vrbovečke tvrtke Polting koja je posao spremna obaviti za 4,5 milijujna eura uključujući PDV. Ostale ponude kretale su se u rasponu od 5,1 do 6,2 milijuna eura.

Bogata arhivska građa

Nova zgrada financira se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Veličine je 2142 četvorna metra i moći će primiti 12 kilometara arhivske građe, a gradit će se u strogom centru Bjelovara. U njoj će se nalaziti prostor za čuvanje arhivskog gradiva, čitaonica, knjižnica, učionice i drugi sadržaji.
Ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru Martina Krivić Lekić svojedobno je istaknula kako se problem smještaja građe te ustanove vuče još od početka 60-ih godina prošlog stoljeća, a kulminirao je 2010. godine kada je prostor u kojemu su se nalazili vraćen crkvi.

„Državni arhiv u Bjelovaru ima nadzor nad svim pismohranama na području Bjelovarsko bilogorske te dijelu Koprivničko-križevačke i dijelovima Zagrebačke županije. Sve to gradivo planiramo smjestiti u novu zgradu arhiva. Ona je sada djelomično i na terenu s obzirom da je naš trenutni kapacitet tek četiri dužna kilometra. U novoj zgradi ćemo imati čak 12 kilometara spremišnog prostora, kao i namjenski prostor za čuvanje mikrooblika, a imamo i pripreme za digitalizaciju. S ovom izgradnjom zgrade bit će osiguran prostor za sljedećih 40 do 50 godina”, naglasila je ravnateljica Krivić Lekić.

„Izgradnja nove zgrade Državnog arhiva u Bjelovaru je važan projekt za grad Bjelovar. Nova zgrada će omogućiti bolje čuvanje i zaštitu arhivskog gradiva, a također će biti otvorena za javnost i služiti kao kulturni i obrazovni centar”, rekao je na predstavljanju projekta gradonačelnik Dario Hrebak dodavši da je Grad Bjelovar za taj projekt osigurao zemljište i pripremio projektnu dokumentaciju. Rok za izvođenje radova je dvije godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!