Tehnička škola Bjelovar proslavila se na Sajmu vježbeničkih tvrtki! Ovo je priča o njihovom uspjehu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Tehnička škola Bjelovar ovih se dana itekako ima čime pohvaliti. Naime, na nedavno održanom 22. Međunarodnom sajmu vježbeničkih tvrtki u Privatnoj gimnaziji i ekonomskoj školi Katarina Zrinski, vježbenička tvrtka “Bljesak” Tehničke škole Bjelovar koju su predstavljali učenici Leon Benčak, Marin Magdić i Lucijan Oškera u kategoriji “ostvarena dobit” je osvojila prvo mjesto! Čestitke dečkima i njihovoj mentorici, profesorici Saneli Cinek. Inače, učenici u školi imaju predmet “Vježbenička tvrtka”.

Prvo mjesto

– Inače je praksa da predmet Vježbenička tvrtka imaju Ekonomske škole jer kod nas je taj predmet fakultativni. Konkretno, naša tvrtka je dobila prvu nagradu jer smo zaradili najveći iznos. Bavimo se prodajom elektromaterijala, od žarulja do kompletnog sustava videonadzora i sličnih tehničkih stvari koje dosta i koštaju zbog čega smo najviše i zaradili – rekao je Marin Magdić.

Lucijan Oškera, učenik trećeg razreda smjer strojarski tehničar ispričao nam je zašto su se odlučili baš za ime “Bljesak”.

– S obzirom na to da smo nova vježbenička tvrtka, prvo smo dobili ideju da prodajemo elektromaterijal i elektroopremu pa smo shodno tome izabrali i ime. Sjetili smo se žarulje i kroz kombinaciju zezancije i ozbiljne priče došli do imena “Bljesak” – kaže Lucijan.

Pripreme

Za sajam su jasno bile potrebne i određene pripreme.

– Imali smo popis obaveza znajući što se od nas traži. Cijelu tvrtku na štandu je moglo predstavljati troje ljudi. Naša grupa pripremala je katalog, reklame, slogan, promidžbene materijale, posjetnice, straničnike te akcije koje smo pripremili baš za sajam – dodaje Lucijan Oškera.

Predmet “Vježbenička tvrtka” u Tehničkoj školi je fakultativni predmet.

– Opuštenija je bila atmosfera i malo se to kod nas u školi manje ozbiljno shvaća, ipak je u prednosti struka koja nam je najbitnija u Tehničkoj školi. Ali, pobijedili smo jer smo očito bili bolji u svojoj kategoriji. Malo se šalimo na račun Ekonomske škole koja je zapravo i započela koncept Sajma vježbeničkih tvrtki. Iz nekog razloga, mi kao početnici imali smo bolje ideje i ostavarili bolji rezultat – navodi Marin koji ipak pohvaljuje rad svih škola.

Početnici su odnijeli prvo mjesto u svojoj kategoriji, ali i sami naučili nešto novo na sajmu.

– Primjerice, naučili smo više o pisanju otpremnica, računa i ostalih dokumenata koji se koriste u realnom svijetu, u realnoj trgovini. Isto tako, bila nam je važna suradnja u timu koja je važna i u pravim tvrtkama – kaže Marin.

Konkurencija

Na Sajmu vježbeničkih tvrtki dečki su imali veliku konkurenciju jer se okupilo dosta srednjih škola.

– Bilo je dosta srednjih škola, drugih, trećih, četvrtih razreda iz cijele Hrvatske pa čak i iz Mađarske. Na Sajmu vježbeničkih tvrtki bilo je šest paviljona, a na svakom paviljonu je bilo šest do osam štandova – rekao je Lucijan.

Marin kaže da njihova škola ipak nije apsolutni pobjednik već treba spomenuti i pohvaliti i ostale pobjednike.

– Rado smo izdvojili vrijeme te se uključili u ovu izvannastavnu aktivnost. Bilo je lijepo družiti se s ostalim školama i učenicima, vidjeti njihove ideje koje bismo možda mogli i sami implementirati. Cijeli koncept je bila lijepa suradnja te dobra podloga za nešto ozbiljnije u budućnosti. Jasno da se sada nije radilo o nekoj profesionalnosti, no ako ništa drugo, naučilo se raditi s ljudima te koliko je važno surađivati – dodaje Marin.

Leon Benčak, učenik drugog razreda smjer računalni tehničar smatra da bi i drugi učenici trebali iskoristiti ovakvu priliku te sudjelovati u predmetu Vježbenička tvrtka.

– Mislim da bi se drugi učenici trebali prijaviti i izdvojiti svoje vrijeme jer i sam sam prvo bio skeptičan i nisam znao trebam li upisati vježbeničku ili financijsku kao fakultativne predmete, ali kada sam odabrao vježbeničku tvrtku nisam nimalo požalio. Upoznao sam puno ljudi i naučio puno stvari – zaključio je Leon.

Na sajmu je izlagala i tvrtka “Hard chip” koju su predstavljali Borna Mišetić, Adrian Kovačić i Niko Drmić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!