[FOTO] Mališani i roditelji na Boriku proslavili Majčin dan

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarski Centar za cjeloživotno učenje i kulturu i ove je godine, već tradicionalno, organizirao proslavu Majčinog dana. Tako su sunčanu subotu na Boriku najmlađi iskoristili za slikanje na platnu i izradi narukvica, dok su roditelji imali priliku sudjelovati u radionici vrtlarenja bez otpada pod vodstvom poznate hrvatske vrtlarice Kornelije Benyovski Šoštarić.

-Mi već četvrtu godinu za redom tradicionalno obilježavamo Majčin dan. Uvijek gledamo da to budu neke aktivnosti za djecu, da djeca naprave poklon koji sutra mogu pokloniti svojoj majci. Ove godine smo se prvi put preselili na Borik, na to nas je ponukala radionica s poznatom vrtlaricom Kornelijom Šoštarić – rekla je ravnateljica CUK-a Ivana Hrpalo.

-Ideja nam je bila da majke i očevi mogu sudjelovati na njenoj radionici, a da u to vrijeme djeca se mogu zabaviti i usput napraviti poklon za majku. Jako sam zadovoljna i s odazivom, kad razmišljam o navikama naših sugrađana mislim da ih je teško izvući iz središta grada tako da sam prezadovoljna – dodala je Hrpalo.

Vrtlarenje bez otpada

 Dok su najmlađi slikali, njihovi roditelji imali su priliku slušati o tajnama održivog vrtlarenja, izboru prikladnih biljaka za vrt, pravilnoj pripremi tla, organskim gnojivima i najvažnije – upravljanju otpadom u vrtu.

-Tema današnje radionice je zero waste gardening ili vrtlarstvo bez otpada. Današnja je tema naučiti ljude kako napraviti posude od raznih materijala isključujući plastiku. Bez obzira što se plastika može reciklirati, ona opet na kraju postaje plastika  i ostaje u okolišu nekoliko stotina godina – rekla je Kornelija Benyovski Šoštarić.

Šoštarić ističe kako je plastika globalni problem pa se tako pojavljuje i u vrtlarstvu, stoga je važno dati priliku alternativama. Polaznici tečaja su tako imali priliku naučiti kako izraditi posude od novinskog ili masnog papira.

-Treba osvijestiti da i u vrtlarstvu stvaramo puno otpada. Mrežice za krastavce su nam plastične, alati koje koristimo su plastični. Mi kao potrošači ovdje imamo izbor, hoćemo li lopaticu koja je od čelika i ima drvenu dršku ili neku plastičnu, hoćemo li kupiti ukrasnu posudu od terakote ili plastičnu… Mi odlučujemo što će ostati iza nas, hoće li to biti otpad ili materijali koji se mogu reciklirati – zaključila je Šoštarić.

 

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!