Bjelovarčani vole urednu bradu i kosu: U legendarnoj Brijačnici na termin se čeka i po tjedan i pol!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako se na prvu čini kako su brijačnice obrti pred izumiranjem, situacija je u praksi podosta drugačija. Sve veća popularnost nošenja brade dovela je do velike potražnje za uslugama brijanja koje idu ruku uz ruku sa šišanjem i uređivanjem kose.

Razgovarali smo sa Snježanom Jekić, frizerkom u bjelovarskoj Brijačnici u Ulici Matice Hrvatske. Snježana u svijetu muških frizura ima 42 godine staža, a otkrila nam je kakva je situacija u praksi, koliko često Bjelovarčani posjećuju brijačnice i kolika je potražnja za muškim šišanjem.

-Frizerstvom se, ne računajući stručnu praksu, bavim od 1982. godine – znači 42 godine. Muškarce šišam isto toliko. Bitno je naglasiti da sam u toliko godina rada stekla stalne klijente koje šišam jednako dugo koliko imam radnoga staža. Također, u brijačnici se šiša i do nekoliko generacija jedne obitelji – ispričala nam je Jekić.

Naša sugovornica objašnjava nam kako je u svijet muških frizura upala slučajno, igrom slučaja, no na kraju im se odlučila posvetiti.

-Salon u kojem sam obavljala praksu je većinom imao muške klijente. Tako je uvijek nekako ispalo da ih ja najviše i šišam. To mi je postalo poznato i više mi se svidjelo. Primijetila sam da bi se ženama uvijek automatski pružalo više pažnje, pa sam isto htjela činiti i za muškarce. I dalje to tako radim, trudim se da dobiju istu razinu usluge i pažnje poput one namijenjene ženama – prisjetila se svojih početaka Snježana.

Muške frizure i trendovi

 Upitali smo sugovornicu koje su to, po njenom, temeljne razlike između šišanja muških i ženskih klijenata.

-Mislim da muško šišanje na neki način mora biti preciznije nego žensko. Pod time mislim na oštre i istaknute linije – fazoniranje i precizan rad mašinicom posebno popularan u današnje vrijeme koji vidimo na „fade“ frizurama – ispričala nam je Jekić.

Provjerili smo kakva je situacija s poslom, koliko se u najstarijoj bjelovarskoj brijačnici čeka na termin za šišanje i brijanje.

-Ima posla, a na termin za poslijepodnevnu smjenu se čeka tjedan i više dana, dok se za prijepodnevnu nekako uvijek može naći termin dva do tri dana prije – ispričala nam je o gustom rasporedu Jekić.

Kao i ostatak svijeta, Bjelovarčani također prate trendove. Naša sugovornica nam je ispričala kako način šišanja uvijek uvelike ovisi o dobi, mladi većinom traže frizure s „fade“ prijelazom koje su trenutno u trendu, dok stariji klijenti preferiraju one obične i klasične frizure koje su uvijek tražene.

Održavanje brade i brijanje

Kod starih naroda brada je predstavljala znak muževnosti i zrelosti, no ona vrlo lako postane znak obraslosti i nemara. Danas su brade sve popularniji način da muškarci izraze svoj stil, a posvećuje im se i dosta brige.

-Rast trenda brige o bradi počela sam primjećivati 2017. godine, tada su postale popularne duže brade za koje je potrebna posebna njega i zahtjevniji način ”rada s njima” – objasnila nam je sugovornica i dodala.

-Prije Covida, muškarci bi dolazili dva puta tjedno na brijanje, no za vrijeme pandemije brijanje je bilo zabranjeno. Stoga sada više ne dolaze toliko često na samo brijanje, već je velika potražnja za uređivanjem brade i brkova – zaključila je naša sugovornica Snježana Jekić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!