Velikotrojšćanin Petar sa svojom Mateom pokrenuo brend koji oduševljava kupce: Najfinije štrudle koje sam ikad jela!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

„Tijesto savršeno, bogato punjeno, okusi fenomenalni… Ne zna čovjek koja je bolja! Topla, topla preporuka!”, „Pite su prefine, probali smo okus sir i okus jabuka cimet i odmah su planule.”, „Najfinije štrudle koje sam ikad jela. Svaka čast!” Ovo je tek mali dio recenzija oduševljenih kupaca savijača Pepas.

Riječ je o domaćem brendu iza kojeg stoji mladi par Matea Briški i Petar Baronić. Ova rođena Osječanka koja je veći dio života provela u Rijeci i Petar Baronić iz Velikog Trojstva svoj su hobi, nakon rođenja kćerkice Petre, odlučili pretvoriti u posao, a to je, potvrdili su brojni kupci njihovih savijača, bila fantastična odluka.

Od hobija do posla

– Sve započelo spontano. Savijače su često bile prisutne na našem stolu, kao i na stolovima naših obitelji i prijatelja. Glas se pomalo širio sve dalje, a nakon nekog vremena, hobi smo pretočili u posao. Glavni motiv pokretanja obrta bilo je rođenje naše kćeri Petre. Ona je, kao i uvijek, centar svega. Naš cilj je bio da imamo što više vremena za nju te da možemo svoje smjene prilagoditi njenim potrebama. S obzirom na to da smo oboje bili zaposleni u ugostiteljstvu, to bi bilo jako teško za izvesti. Također, oduvijek smo znali da želimo imati svoj biznis, a savijače su došle spontano kao logično rješenje. Znali smo da takvim proizvodom dajemo i dio sebe što mora rezultirati uspjehom – započinje svoju priču 29-godišnja Matea iz čijeg pogona u zagrebačkim Dugavama, miris i okus pravih domaćih savijača kreće na put u domove diljem zemlje. Naime, upravo su proizvode ovog mladog i nadasve simpatičnog para prepoznali pokretači inicijative Startaj Hrvatska putem koje su Pepas savijače svoje mjesto pronašle u zamrzivačima InterSpar i odabranih Spar trgovina. Osim toga, kupci sa zagrebačkim adresama imaju priliku ove savijače naručiti putem dostave na kućni prag, a njihovu kvalitetu prepoznali su i u nekim restoranima koji su ove savijače uvrstili u svoju svakodnevnu ponudu.

Okusi koji pozivaju na još

– Savijače se kupuju zamrznute i dolaze u jednokratnoj aluminijskoj plitici. U početku smo imali dilemu upravo oko toga u kojem obliku plasirati savijače na tržište. Odlučili smo se za sirove, odnosno zamrznute jer tako u konačnici svi mogu imati friško pečen proizvod, a o mirisima koji se šire domom da ne govorimo. Za taj dio ideje je najviše zaslužna majka. Roditelji su velika potpora u svemu ovome – pojašnjava naša sugovornica koja sve savijače izrađuje ručno. Tijesto se ručno razvlači na pamučnoj krpi dok ne postane dovoljno tanko nakon čega se puni nadjevom od domaćih namirnica, preklapa i rola.

– Jako pazimo na sve detalje radi čega postupak izrade dugo traje. Što se tiče slanih savijača, trenutno najviše proizvodimo one s nadjevom od svježeg sira i savijaču od poriluka, krumpira i šampinjona, a od slatkih savijaču s nadjevom od svježeg sira i višanja te savijaču s nadjevom od jabuka i cimeta. No radimo i savijaču od blitve i češnjaka, savijaču s nadjevom od banane i čokolade… Uglavnom se recepti slažu po sezonskom voću i povrću pa u ljetnim danima pripremamo i, recimo, savijaču s marelicama i breskvama. Od samog početka najpopularnija je savijača s jabukama i cimetom. Uglavnom smo nju, prije otvaranja obrta, najviše pripremali i u svom domu. Ona je nekako bila prva i, eto, ostala je prva – otkriva Matea skromno priznajući kako se svakoga dana trude povećati proizvodnju i zadovoljiti tržište na kojem, kako prolazi vrijeme, sve više raste potražnja za Pepas savijačama. Tako su u počecima u svom pogonu proizvodili 50-ak savijača dnevno, a danas je ta brojka gotovo četiri puta veća. Da bi to bilo moguće, potrebna je dobra organizacija, ali i timski rad ovih 29-godišnjaka.

Vrijeme za obitelj

– Uvijek gledamo da nekako ravnomjerno rasporedimo zadatke. Inače bi bilo jako teško funkcionirati na duge staze. Radni dan uglavnom nikada ne završava jer uvijek su tu neki usputni poslovi za odraditi kao što su odgovaranje na mailove, komunikacija s kupcima putem društvenih mreža, dogovori s dobavljačima, nabava, čišćenje… Ipak, trudimo se što više odvojiti privatni i poslovni život iako je to nekada zaista izazovno. Unatoč različitim zadacima koje obavljamo kroz dan, moram reći kako svoj posao zaista volimo i to je razlog zašto goramo naprijed i kada nije sve onako kako bismo mi željeli. No uvijek uspijemo pronaći vrijeme za svoju kćerkicu Petru i uživanje u obiteljskim trenucima – naglašava Matea koja se s obitelji skrasila u Kupinečkom Kraljevcu, naselju nedaleko od Zagreba. Slobodne trenutke rado provode i u Velikom Trojstvu gdje malena Petra uživa u ljepotama Bilogore i bezbrižnim dječjim trenucima.

Foto: Ustupio Pepas


PODIJELI S PRIJATELJIMA!