Željka Grašić iz Po domaće otkriva tajnu pripreme najukusnije sarme, ali i njezine vege inačice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sarma je nezaobilazno zimsko jelo i mnogima omiljeni novogodišnji specijalitet. Iako većina domaćica ima svoj recept prema kojem ju priprema, Željka Grašić, vlasnica bjelovarskog restorana Po domaće, otkriva kako pripremiti sarmu o kojoj će se dugo pričati, ali i recept njezinu vege varijantu.

– Tajna dobre sarme je u dobrom zelju. Osim toga, ja sama sameljem meso svinjske lopatice i slaninu koja će sarmi dati poseban okus. Nakon toga malo prodinstam crveni i bijeli luk te rižu dok se ona ne zacakli. Kada se ta smjesa ohladi, u nju dodam mljeveno meso, jaja i začine kao što su crvena paprika, sol, papar, a tu smjesu miješam malo dulje kako bi bila što kompaktnija. Naravno, nakon toga ih rolanje samih sarmi i stavljanje u lonac – red rezanog zelja pa red rebarca, a onda na red dolaze sarme na koje ide zelje i rebarca ili slanina. Naravno, dolijem vode u kojoj će kuhati i tako ostavim da malo odstoji. Nakon toga kreće kuhanje, a važno je da se sarma polagano krčka nekoliko sati dok zelje posve ne omekša. Ja dodajem i rajčicu, no ne radim teške zaprške – otkriva je svoj recept mnogima omiljena bjelovarska kuharica dodajući kako je i sama veliki ljubitelj sarme te kako ju je pokušala kuhati na razne načine, no kako se upravo ovaj recept pokazao kao najbolji.

Iako će ovaj recept, vjerujemo, oduševiti vaša nepca, Željka otkriva i svoj recept za vege varijantu sarme kojoj će poseban okus, istaknula je, dati dimljena paprika.

– U vegetarijanskoj varijanti meso će zamijeniti žitarice. Ja kratko prokuham po pola šalice kvinoje, bulgura, leće i riže, a tome dodam ribani dimljeni tofu. S druge strane popržim bijeli luk, bijeli dio poriluka i jednu nasjeckanu crvenu papriku. Kada je ta smjesa gotova, u nju umiješan žitarice i tofu te dodam začine kao što su sol, papar, dimljena paprika te otprilike 100 grama nasjeckanih oraha. Naravno, slijedi motanje samih sarmi te kuhanje. Kao i kod mesne varijante, dodam malo rajčice te dimljene crvene paprike. I za kraj, baš kao i „obična” sarma, i ova vege varijanta najbolja će biti poslužena uz pire krumpir – savjetuje Željka.

Dobar tek!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!