Ako ne volite sarmu, ove Nove godine skuhajte fiš paprikaš po receptu majstora Željka Nejašmića!
Bez rezerve se može reći da je Bjelovarčanin Željko Nejašmić majstor u kuhanju fiš paprikaša, ali i drugih ukusnih i mirisnih delicija koje se kuhaju u kotliću. O tome svjedoče deseci priznanja i osvojenih prvih nagrada na brojnim natjecanjima u kuhanju fiš paprikaša, u zemlji, ali i inozemstvu.
Samo ove godine Željko se u Bjelovar vratio s desetak priznanja s raznih natjecanja u kuhanju fiš paprikaša. Osim u kuhanju fiša, Željko je pravi majstor i za sve druge delicije od slatkovodne ribe, bilo pržene, bilo pečene na roštilju. Zna skuhati i odličan paprikaš od divljači, pa se često sa svojim kotlićem nađe i na natjecanjima u kuhanju lovačkih specijaliteta. Uvijek je spreman i rado će prezentirati svoje umijeće, pa tako čitateljima našeg portala otkriva jedan od svojih recepata za fiš paprikaš uoči nastupajućih blagdana.
Dalmatinsko porijeklo
Željko je kuhao ovu omiljenu deliciju na fišijadama širom sjeverne Hrvatske, ali i u Sloveniji, te u Hercegovini, u Međugorju i Eko etno selu Buško jezero. To mu je bio jedan od najdražih nastupa na kojem je osvojio veliku plaketu. Pamti i fišijade u Vrbovcu, Skradinu, Vrbovečkoj Dubravi, gdje je bio apsolutni pobjednik, i kod ribolovaca i kod lovaca, te za uređenje stola, što su suci prepoznali. Ove godine je bio posebice uspješan na fišijadama u Garešnici, Vrbovečkoj Dubravi i Đurđevcu. Bio je i sudac na manifestaciji „Kaj su jeli naši stari“ u Vrbovcu, a u Novskoj i sveukupni pobjednik na gulašijadi.
Svako kuhanje fiš paprikaša mu je drago. On naprosto uživa u tome, a u kotlić pretočena ljubav i kuhanje s dušom osjeća se poslije najbolje u tanjuru.
Nejašmić je porijeklom iz Dalmacije, iz Katuna, odakle su mu se roditelji u Bjelovar preselili još dok je bio sasvim mali. Kuhati fiš paprikaš počeo je sasvim slučajno. Prije desetak godina, s kolegom je bio na nekoliko fišijada, a kako je i sam ponešto kuhao, kada je vidio kakvi se sve fiševi kuhaju na natjecanjima, rekao je sam sebi – mogu ja to i puno bolje i puno urednije. I tako je krenuo. Kako kaže tu nema nekih velikih tajni.
Pet osnovnih stvari
Za dobar fiš paprikaš potrebno je pet osnovnih stvari: voda, sol, ljuta i slatka paprika, riba i luk. Treba samo znati kada što treba staviti da se sve to sljubi i da se dobije masa koja nije ni gusta, a ni rijetka. Naravno veoma su bitni kvalitetni začini, a tu je onaj važni dio fiš paprikaša crvena paprika i začini Šafran. Dobar fiš paprikaš se može skuhati već za sat i pol vremena. Riba je također važna. Mora biti svježa i kvalitetna. Za dobar riblji paprikaš treba što više vrsta, ali se ukusan može napraviti i samo od šarana. Sve ostalo dobro dođe. Može se raditi i temeljac od sitne ribe. No, to su već kerefeke. Suci, kod ocjenjivanja fiš paprikaša, ističe Željko, paze na boju, okus, gustoću i ljutinu. Svaki kraj u Hrvatskoj na to gleda drugačije, pa se i okusi i ukusi što se ribljeg paprikaša tiče – razlikuju. Primjerice, Slavonci vole rjeđe, a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj gušće fiš-paprikaše. Istrijani pak miješaju i morsku i slatkovodnu ribu. Nejašmić kuha paprikaše na plinu. Ima šest kotlića u različitim veličinama, od najmanjeg, od 6 litara do najvećeg od 60 litara. U njemu je kuhao i svoj „najveći“ fiš na svatovima. U kotliću od 60 litara skuhao je fiš paprikaš za stotinu ljudi.
Željko je i vrstan planinar. Obišao je brojne hrvatske planine, cijeli Velebit, veći dio planina Slovenije, te dijelove Austrije i Italije. Uz planinarenje, peče i kolače za unuka Luku, i to one tradicionalne – štrudle, dizane kolače od oraha, s makom, sirom i rogačem, te kakao-šnite s džemom od višanja, prelivene čokoladom. Bolest, koja ga je krajem ove godine snašla malo ga je usporila u svim tim njegovim aktivnostima, ali stvari idu na bolje, kako kaže, pa tako ponovo i kuha.
Donosimo i recept za Fiš paprikaš a’la Željko Nejašmić:
Sastojci
-
3 do 3,5 kg očišćene ribe (šaran, som, amur, tolstolobik, malo štuke, a može i samo šaran)
-
1 kg crvenog luka (narezan i blendiran)
-
2 žlice slatke crvene paprike
-
1 mala žlica ljute crvene paprike
-
mješavina za riblju juhu (blaga i ljuta) Šafram, sol, 1 češnjak, 1 lovor list
-
bijelo vino
Priprema
U kotlić stavite 1,5 do 2 litre vode da zakuha. Dodajte mljeveni luk da kuha 30 minuta. Povremeno miješajte (po dnu kotlića da ne zagori).
U posebnoj posudi razmutite ostale začine. Kada luk počne „zgušnjavati“ dodajte začine i prvu i zadnju „šnitu – potkovu“ ribe. Ostavite da kuha 20 minuta, uz povremeno miješanje, a po potrebi dolijte vode. Probavajte, dodajte „Moj začin“, po okusu kojeg želite. Zadnjih 15 do 20 minuta dodajte ribu. Sada nastavite kuhati, ali samo s okretanjem kotlića. Pri kraju dodajte rajčice peleta (po potrebi) i 2 dl bijelog vina.
Kao prilog uz fiš paprikaš idu široki rezanci, najmanji „pužići“, krumpir kuhan na kocke, ječmena kaša ili već tko što voli, poručuje Željko Nejašmić.
(Siniša Slavinić/Bjelovarski list)