Upoznajte Bjelovarčanku Tatjanu, svjetsku prvakinju u ribolovu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarčanka Tatjana Štajduhar u svojoj kolekciji ima više stotina osvojenih medalja s raznih natjecanja u lovu ribe udicom na plovak.

Najsjajnije su svakako dvije sa svjetskih prvenstava. Poslije srebrne medalje koju je 2013. osvojila s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu za žene u Sloveniji, ove godine je Tatjana donijela i onu najsjajniju, zlatnu medalju, koju je s reprezentacijom osvojila na Svjetskom ženskom prvenstvu u Srbiji. To je za sada najveći uspjeh hrvatskog ženskog ribolova, kada su u pitanju slatke vode. Tatjana iza sebe ima dugu i uspješnu natjecateljsku karijeru.

-Ovogodišnje 29. svjetsko ribolovno prvenstvo i osvajanje ekipno zlatne medalje predstavlja ostvarenje mog sna. Osjećaj sreće i ponosa kada si na pobjedničkom podiju, a u pozadini se intonira himna i podiže zastava neponovljiv je. Nakon 2013. i osvajanja srebra u Sloveniji ovo je povijesni uspjeh ženskog ribolova i sretna sam što sam dio te povijesti i tih generacija. Svjetsko prvenstvo je održano sredinom osmog mjeseca kada su temperature bile izrazito visoke i bilo je zahtjevno obavljati svakodnevne treninge kao i natjecanje. Sama natjecateljska staza bila je postavljena na pješčanoj obali Dunava , bez hlada i sa puno blata koje je stvorio Dunav mijenjajući vodostaj. Imale smo osjećaj da svaki dan sve više i više tonemo u tom blatu. Izazov je bio osigurati stolac i pribor da se ne završi u rijeci. Bilo je naporno, ali isplatilo se – priča nam Tatjana u toplom okružju svog doma u Bjelovaru nad kojim su se počeli navlačiti snježni oblaci.

Devetnaest nastupa za reprezentaciju

Zanimalo nas je za početak ovog našeg razgovora sa najboljom bjelovarskom ribolovkom, koja već niz godina nastupa i brani boje ŠRD Koprivnica, što je bilo presudno za osvajanje svjetskog zlata?

-Dunav, kao jedna od najvećih europskih rijeka obiluje raznim vrstama ribe pa tako i na tom dijelu gdje smo lovile. Teško je bilo donijeti odluku da li loviti bliže obali sitnu ribu ili se odlučiti za dubinu i krupnije vrste. Na treninzima smo došli do zaključka da je za ekipni rezultat lov kedera najisplativiji. Najveći konkurenti su nam bile reprezentacije Italije, Mađarske, Poljske pa i sami domaćini Srbija. Tijekom natjecanja koje traje četiri sata ostale reprezentacije su mijenjale tehnike lova dok smo mi isključivo lovile sitnu ribu kratkim štapovima. Na kraju smo imale sve ulove preko 5 kg i brojčano oko 500-600 komada – kaže nam naša sugovornica

Inače, Tatjana je prvi put nastupila u sastavu reprezentacije Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1995. godine. Poslije je još 18 puta branila boje Hrvatske na svjetskim prvenstvima i to tri puta u Italiji, dva puta u Hrvatskoj, dva puta u Sloveniji, dva puta u Portugalu, dva puta u Španjolskoj, dva puta u Mađarskoj, te po jednom u Belgiji, Rumunjskoj, Nizozemskoj, pa ponovo u Francuskoj i ove godine u Srbiji.

Njezina ribolovno natjecateljska karijera počela je prije 35 godina. Nakon nekoliko godina uspješnog sudjelovanja na društvenim i prijateljskim natjecanjima za ŠRD Česmu iz Bjelovara ozbiljnija natjecateljska karijera započinje nakon osnivanja ŠRD Bjelovar i prijave ženske ekipe u službeni sustav natjecanja na nacionalnoj razini. Glavni krivac za to je njen suprug Dražen, također poznati hrvatski ribolovac i natjecatelj.

-Krajem 80-tih sam prvi put uzela štap u ruke i upoznala se sa ribolovom kroz bacačke discipline. Ljubav prema ribolovu mi je prenio moj suprug Dražen, koji je od djetinjstva vezan za ribolov i ribolovni sport – kaže Tatjana.

Do sada je lovila za ŠRD Česmu i ŠRD Bjelovar iz Bjelovara, a najdulji natjecateljski staž ima u ŠRK Koprivnica za koji je prijavljena i lovi službena natjecanja, Prvu žensku ligu i Kupove Hrvatske.

Koliko si do sada osvojila naslova prvakinje Hrvatske?

-Pojedinačan naslov prvakinje Hrvatske osvojila sam 2010. i 2012.godine i kao članica matičnog kluba više puta sam osvajala naslove prvaka države na ekipnoj razini.

Kako je završila ovogodišnja prvenstvena sezona u Prvoj ženskoj ligi na Prvenstvu Hrvatske? Kako ste prošle ekipno, a kako ti pojedinačno?

Ovogodišnja sezona u nacionalnom prvenstvu je bila nešto lošija. ŠRK Koprivnica je zauzela peto mjesto, a ja sam bila pojedinačno trinaesta.

Gdje je nagodinu Svjetsko prvenstvo i što očekuješ od tog nastupa?

-Nagodinu je SP u Portugalu. Još se prikupljaju informacije o mjestu i vodi gdje će se održati. Iz prijašnjih iskustava iz Portugala sigurno će biti izazovno. Prvi put smo lovile mrene u okolici Porta, a zadnji put smo lovile na vodi gdje se miješaju uz slatkovodne i morske vrste riba. Teško je predvidjeti što nas čeka.

Za obitelj Štajduhar se može reći da je u pravom i punom smislu ribolovno-natjecateljska. Suprug je vrhunski ribolovac i reprezentativac, donedavno i trener ženske reprezentacije, a od nedavno i izbornik svih plovkaroških reprezentacija. Kako izgleda vaš obiteljski tjedan? Pitam to s obzirom da su, kada krene sezona, svake subote i nedjelje natjecanja?

-Da, sve je podređeno ribolovu pogotovo od kasnog proljeća kada kreću natjecanja do listopada kada završavaju. Vikendima su natjecanja, a tijekom tjedna se slaže pribor i pribavljaju mamci ovisno o vodi koja slijedi. Dražen je najzaslužniji za kvalitetnu pripremu i pribor, a ja sam logistika koja povremeno uskače.

Što je važno u ribolovnom sportu za ostvarivanje ovakvih vrhunskih rezultata? Je li to pribor, mamci, hrana, iskustvo, trening ili sve zajedno?

-Sportski ribolov je prilično kompleksan sport i uz znanje, spretnost i iskustvo svakog natjecatelja, uspjeh ovisi u znatnoj mjeri o tehničkoj opremljenosti. Oni koji se bave njime znadu da je to skup sport i da trebaju dosta uložiti u sebe i pribor. Vrhunski rezultati dolaze kada se preklopi više bitnih stvari. Uz pravilan izbor hrane i mamaca te strategije na pojedinoj vodi potrebno je i višegodišnje iskustvo, kvalitetan pribor (udice, najloni, štapovi) te osobna spretnost da se prilagodiš trenutnim uvjetima na vodi.

Planovi?

-Što se tiče planova za budućnost kratkoročno, u sljedećoj godini, želim sa ekipom plasman u prve tri na prvenstvu države, a dugoročno još koji plasman u reprezentaciju Hrvatske.

Uz želju da joj se ostvare svi planovi, oprostili smo se od Tatjane Štajduhar. Zahvalili na razgovoru i što je s nama podijelila svoje bogato natjecateljsko iskustvo. Nad Bjelovarom, koji je tonuo u sumraku, zaplesale su prve pahulje snijega i zapuhao je sjeverac.

Bjelovarski list (Siniša Slavinić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!