Proizvođači su zadovoljni sezonom zelja, jeste li svoje stavili kiseliti?
Kraju se privodi sezona berbe zelja za kiseljenje jer ni nema više previše vremena kako bi ga se skisalo za ovu sezonu. U sezoni u kojoj su vremenske nepogode desetkovale prinose brojnih kultura zelje je ipak dobro rodilo. Godinom je zadovoljan garešnički uzgajivač Božidar Mušić.
-Ova godina je dobra, kakve su posljednje dvije bile, a bile su loše, ova godina je kod mene bila dosta solidna – kaže Mušić.
Podbacio je jedino mnogima za kiseljenje omiljeni varaždinac.
-S varaždincem je zlo jer ga je sve teže uzgojiti. Bilo ga je manje nego što je trebalo biti. Bakterioza ga najviše muči. Ne može ga se uzgojiti. Bez navodnjavanja nema ništa, a kod nas je navodnjavanje živo zlo jer nemamo vode – priča Mušić.
Taj se garešnički uzgajivač stoga sve više okreće hibridu i na njega navikava kupce koji se ne žale, pa je i prodaja više nego solidna.
-To su sve isti kupci koji godinama kupuju kod mene. Ja sam zadovoljan, a i oni su zadovoljni mojim proizvodom tako da se svake godine proda gotovo sve – zadovoljan je gospodin Božidar.
Oko 90 posto uroda je do sada prodao i rovišćanski uzgajivač Stipan Džolan i to unatoč tome što je zbog rasta ulaznih troškova morao korigirati cijene.
-Poskupilo je sjeme, zemlja, sve otišlo gore ‘ubi Bože’. Ne znam kak bumo to zdurali, ljudi nemaju novca, ljudi ne mogu kupiti ako digneš cijenu da bi nešto zaradio, a nama se ne isplati raditi utaman – opisuje neodoumicu Džolan.
On je uspio pronaći ravnotežu – za kilogram krupnijeg zelja traži 70, a sitnijeg za ribanje 50 centi i na to se požaliti ne može.
-Ovo je za zelje dobra godina, izuzetno dobra cijena tako da sam ja sve u svemu prezadovoljan – kaže nam gospodin Stipan.
Foto Stipan Džolan (u krugu): Facebook OPG Džolan