Velika debata: Treba li mobilnim uređajima u školama reći ne?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Možete li danas zamisliti svoj život bez mobitela? Iako oni olakšavaju komunikaciju, zabavu, pa i učenje, mobiteli imaju i svoju negativnu stranu. Najbolje se to vidi u školi na ograničenom učeničkom vokabularu.

-Djeca su navikla na instant rješenja, a i mi odrasli kada pišemo poruke pišemo ili nekakve skraćenice ili jednu riječ i nema kulture ophođenja što se odnosi i na nastavu jer djeca ne znaju odgovoriti punom rečenicom – navodi ravnateljica Osnovne škole Bartola Kašića Grubišno Polje Snježana Šeliš.

No, to nije jedina posljedica. Psiholozi upozoravaju da pretjerana upotreba mobitela kod mladih uzrokuje porast broja djece s mentalnim poremećajima, vršnjačkog nasilja, pretilosti i digitalne demencije. Mobitelima je u školi odlučila potpuno stati na kraj Osnovna škola Novska koja ih je zabranila prije 13 godina.

Učenici se ne druže već su na mobitelima

-Na to smo se odlučili kada smo primijetili da se učenici pod odmorima uopće ne druže već su svi bili na mobilnim uređajima, a isto tako su za vrijeme nastave uređaje koristili da bi se primjerice slikali – tumači razloge protjerivanja mobitela iz škole ravnateljica OŠ Novska Antonija Mirosavljević.

Jedini koji i to zbog njihove i sigurnosti roditelja smiju ponijeti mobitel u školi su učenici putnici koji imaju izvanškolske aktivnosti i to pod uvjetom da roditelji potpišu da će mobitel djeteta biti u školskoj torbi ugašen. U Novskoj je ta praksa sada potpuno normalna.

Što kažu bjelovarski srednjoškolci? Bi li u školama trebalo zabraniti mobitele?

-Ne treba ih zabraniti jer ih koristimo u nastavi, a i smijemo si pomoći nekada.

-Već je zabranjeno, ali ovisno kako kod kojeg profesora.

-U većini slučajeva ih treba zabraniti jer ih učenici vade i puštaju pjesme. Kod nas je rečeno da ne smijemo imati mobitele na satu, ali ih učenici i dalje vade van – kažu srednjoškolci.

Mirna

 

I upravo se zbog toga sve više škola odlučuje na djelomičnu zabranu. U grubišnopoljskoj osnovnoj školi od ove školske godine učenici na početku sata moraju u svakoj učionici ostaviti mobitele u kutiji i mogu ih uzeti po završetku sata, a takvu su praksu još prošle školske godine uveli Tehnička škola Bjelovar i Srednja škola Čazma.

Izložba starih mobitela

-Učenicima nije pravo i oni smatraju da su im na neki način ograničena njihova prava, međutim oni svojim upisom u školu prihvaćaju da su učenici ove škole, a time i da će poštovati njene pravilnike – ističe ravnateljica čazmanske srednje škole Irena Ivanović.

Problema u provedbi sada nema kao ni u Tehničkoj školi Bjelovar iako učenici kreativni kakvi jesu nastoje zaobići pravila.

-Kod kuće nađu stari mobitel, pa odlože taj stari mobitel umjesto svoga i onda taj stari zaborave. Planiramo stoga ovih dana napraviti jednu izložbu zaboravljenih mobitela – smije se ravnatelj Tehničke škole Bjelovar Dario Malogorski.

Odluka o zabrani mobitela za nastave bila dobra.

-Nastavnici kažu da su djeca koncentriranija jer im pozornost ne odvlači gledanje na mobitele i čekanje poruka – kaže Malogorski.

Neke zemlje poput Nizozemske rade korak dalje i uvode potpunu zabranu mobitela u školama, uključujući odmore. Iako su bjelovarski srednjoškolci oko zabrane na nastavi podijeljeni, po pitanju zabrane mobitela pod odmorima su jedinstveni. Dakle, treba li zabraniti mobitele pod odmorom?

-Mislim da je ok zabraniti mobitel tijekom sata, ali na odmoru ga je u redu koristiti. Ne treba zabraniti za vrijeme odmora. Shvaćam za vrijeme trajanja sata, ali ne i za odmora, on i služi tome da se odmorimo od svega – jasni su srednjoškolci.

Karlo

 

Srećom po njih u Hrvatskoj se o tome da se jednim propisom mobiteli izbace iz svih škola ne razmišlja. Za zabranu nisu ni svi prosvjetni djelatnici, pa i iz škola s kojima smo kontaktirali ističu da su mobiteli ponekada potrebni u samoj nastavi te da ih nema smisla potpuno zabraniti. No, s druge strane, aktiv ravnatelja donio je odluku izbaciti mobitele i splitskih škola. 

Ovaj tekst sufinancira Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!