Urod je skroman, grožđe skuplje, hoćemo li i vino plaćati više?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sada je ‘udarno’ vrijeme u godini za vinogradare jer u tijeku je berba grožđa, ali svi imaju manje posla nego što bi željeli jer su dio uroda obrali nevrijeme i bolesti. Reći da je ova godina izazovna bi bilo podcjenjivanje.

-Izazov je nešto s čim se na neki način možete uhvatiti u koštac i to riješiti, izazov je nešto što možete staviti pod kontrolu, ali ova godina je bila takva da se unatoč svim naporima nismo mogli izboriti s vremenskim uvjetima i sukladno tome napadu peronospore kakav je ne pamtim otkako radim ovaj posao, a radim ga stvarno dugo – kaže daruvarska vinarka Adela Lneniček.

Nije ta ljuta neprijateljica vinove loze jedino što je napadalo. Kroz cijelu su se sezonu nizali udari.

-Na samom početku vinogradarske godine su neki vinogradi nastradali od mraza, neki kasnije od tuče, a neki su zbog neredovite li pogrešne zaštite oboljeli. Bilo je perioda iznimno dobrog i lošeg vremena, razdoblje preobilne kiše i ako se loza nije pravilno zaštitila obolijevala je od raznih bolesti – navodi sve ovogodišnje nedaće predsjednik čazmanskih vinogradara Ivan Katalenić.

Ovoga puta je i više nego prethodnih godina bilo važno sve odraditi u roku i reagirati odmah bez odlaganja. Morali su se ove godine vinogradari i vinari itekako pomučiti. Posla je bilo i više nego inače, kaže Jan Vnouček čiji se vinograd u Kapeli prostire na oko četiri hektara na kojima uzgaja pretežno graševinu, ali tu su i žuti muškat, rizvanac, bijeli pinot i zeleni rizvanac, a oko svih je trebalo zasukati rukave.

-Bilo je više radova u vinogradu, vršikanja, održavanja da sve bude prozračno i da se koliko, toliko smanji potencijal za bolesti, koliko god se može – kaže Vnouček.

Onima koji to nisu mogli ili kojima ni sav posao i dodatna tretiranja nisu pomogli peronospora je poharala vinograde, pa su i urodi skromni.

-Podbačaj je vrlo velik ove godine, u nekim područjima 40,50,60 posto, a ima i onih koji nemaju što pobrati jer su izračunali da im se ne isplati brati jer su troškovi berbe veći nego sam rod ili su količine premale da bi se s njima moglo nešto napraviti – navodi Lneniček.

Svo umijeće će sada nakon berbe morati vinari pokazati u podrumu iako je grožđe koje je doživjelo berbu zadovoljavajuće.

-Kvaliteta varira, nešto je pozitivno iznenadilo, nešto je podbacilo tako da je u globalu prosjek – kaže Vnouček.

Prosječne nisu cijene grožđa – one su i 40 posto veće nego lani, napominje Lneniček. Njena vinarija grožđe otkupljuje. Imaju zalihe vina od prošlih godina, pa srećom ne ovise o ovogodišnjoj berbi, ali i poskupljenje će utjecati i na njih.

-Bojim se da će i cijene vina morati ići gore, neće moći pratiti baš odjednom taj porast jer ćemo onda imati problema s prodajom, ali u svakom slučaju ćemo morati korigirati – najavljuje Lneniček.

Što znači da će vinska kapljica biti skuplja, ali nadajmo se ipak kvalitetna.

Ovaj tekst sufinancira Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!