U bjelovarskom muzeju možete na 88 eksponata vidjeti povijest telefonije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Gradskom muzeju Bjelovar sinoć je otvorena izložba “Doba telefona – s posebnim osvrtom na Bjelovar” koju su uz bjelovarski muzej postavili HT muzej i Tehnički muzej Nikola Tesla. Spomenuti treba da je izložba otvorena u godini između dviju velikih obljetnica u bjelovarskoj telefoniji: prošlogodišnje 130. obljetnice prve telefonske linije u Bjelovaru 1892. te 120. obljetnice prve bjelovarske javne telefonske mreže 1904., a kroz 88 eksponata može se vidjeti povijest telefonije, od nekadašnjih telefona, pa do današnjih ‘pametnih mobitela’.

-Ova je izložba doista za sve generacije. Svatko će prepoznati svoj telefon ili mobitel i to je doista svima zanimljivo. Imamo doista prave raritete, pa tako ovdje možete pogledati telefon iz 1894. godine. Za sada su dojmovi i više nego pozitivni i nadamo se da će izložbu pogledati velik broj posjetitelja – rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Bjelovar Marijana Dragičević.

Autori izložbe su Goran Rajič, viši kustos Tehničkog muzeja Nikola Tesla i viša kustosica HT muzeja Vesna Lipovac.

-Zamisao je bila da pokrijemo i prikažemo kompletan razvoj telefonije od kraja 19. stoljeća pa sve do suvremenih multifunkcionalnih uređaja, tzv. pametnih telefona koji danas koristimo. Smatram da smo u tome i uspjeli – rekao je Rajič.

Izložba je otvorena do 22. listopada.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!