Obitelji Sokolović vjerno čuva stare sorte i ne ‘lovi’ velike prinose

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

NOVA RAČA – U vrijeme užurbanosti kada se prečesto vodimo onom ‘brže, jače, više’ i kada je i u poljoprivredi često naglasak na povećavanju površina, uroda, ali i modernizaciji i digitalizaciji, obitelj Sokolović iz Međurače je odabrala drugačiji put, smireniji, pitomiji, sporijeg, laganijeg tempa. Tempo je laganiji, ali posao nije lagan, upozoravaju nas kroz smijeh jer to se malo, ali složno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bavi organskom poljoprivredom i vrijedni su čuvari gotovo izgubljenog biljnog blaga.

-Skupljamo stare sorte žitarica, bilja i bavimo se organskim uzgojem što znači da nema špricanja ni gnojenja klasičnim kemijskim sredstvima. Više je posla i zahtjevnije je, ali time čuvamo zemlju kao naš glavni resurs, a druga stvar je to što takve žitarice i biljke sadrže više hranjivih tvari, vitamina i minerala – priča Damir Sokolović.

Obrađuju oko deset rali na kojima rastu pir, raž, pšenica, šest do sedam vrsta kukuruza, a tu su i grah i povrće. Ozbiljnije se Sokolovići time bave deset godina dok je ranije to, kažu, bilo rekreativno. Kukuruza sada imaju šest ili sedam vrsta, a drže da neke osim kod njih postoje još samo u arhivima, no za njih je to pravi put.

-Važno je te kulture sačuvati iako ljudi često kažu ‘to mi se ne isplati, ima u trgovini’, ali ljudi ne znaju na koji je to način nekada došlo u trgovinu. Treba razmišljati o tome što dajemo djeci jer ona sve uzimaju bezuvjetno – tumači njihov način gledanja na agrar Damir.

Ova ćudljiva godina s vremenom koje poljoprivrednike nije mazilo je i njima bila izazovna.

-Ovo nam je bila godina u kojoj smo najkasnije obavili sjetvu, od vrta do kukuruza. Ušli smo na zemlju 20.06., ali sada jedemo i lubenice i dinje, paprika je tu, rajčica, pečenjaci. Bit će sve u redu. Stare sorte su obično ranije, primjerice kukuruz stodanac, zato se i zove stodanac jer treba sto dana od kada ga stavite u zemlju, pa do kada je sve gotovo – kaže Sokolović.

S njihovog gospodarstva izlaze brašno koje melju na kamen i to je cjelovito brašno bez presijavanja.

-Kako žitarica uđe tako izađe i van jer je našem organizmu potrebno sve. Radimo i jastuk od pirove ljuske koji je nama osobno odličan za spavanje jer lijepo šuška, miriši po žitu, nema alergena, možete ga namjestiti kako god vam odgovara. Naši proizvodi su sve što se koristi na našem obiteljskom gospodarstvu, od soka od rajčice, octa do kompota. Sve prvenstveno radimo za sebe, a prodajemo viškove – ističe Damir.

Na potražnju se ne mogu požaliti iako većinu proizvoda plasiraju u veće sredine, ali cilj im, ističe, nije zaraditi na prodaji već educirati ljude i pomoći im da sami krenu dalje.

Ovaj tekst sufinancira Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!