Uskoro počinje sezona omiljene šumske delikatese, donosimo savjete za branje
Doba vrganja, jedne od omiljenih delikatesa Bilogoraca, uskoro bi trebalo započeti. Kako otkriva rekreativna gljivarka Lahorka Lebinac, njihova sezona počinje između Velike i Male Gospe. Hoće li tako biti i ove godine, ponajprije ovisi o vremenskim prilikama.
Optimalni uvjeti
– Mi smo prije nekoliko dana pronašli nešto vrganja, no ne bih rekla da je počela sezona jesenskih vrganja. Prije bih to objasnila kao kašnjenje jedinki koje smo tradicionalno trebali brati u vrijeme šumskih jagoda. Kako tih proljetnih ove godine baš i nije bilo, vjerujem kako su ovi koji sam nabrala pred koji dan, zaostatak upravo tih – pojašnjava Lebinac dodajući kako nakon spomenutog ulova, vrganje u šumama Bilogore više nije pronašla.
– Ako vrijeme bude toplo i vlažno, a noći ne budu prehladne, vjerujem kako ćemo već početkom rujna moći u vrganje. Nažalost, svjedočimo tome da se šume zaista puno ruše, a samim tim i uništava njihovo stanište pa bismo se kroz neko vrijeme mogli susresti sa situacijom da djeci vrganje, gljive uz koje smo mi odrastali, budemo mogli pokazati samo na slikama – upozorava Lebinac savjetujući svima onima koji želi krenuti i lov na vrganje na što trebaju obratiti pažnju.
Zatražite dozvolu
– Prije svega, trebate imati dozvolu Hrvatskih šuma. Ona se dobiva online i besplatna je, a uz nju je dozvoljeno gljive brati samo za vlastitu upotrebu. Kada nabavite dozvolu, treba pratiti vremenske prilike jer vrganji, kao i ostale gljive, rastu samo uz optimalne uvjete. Nadalje, nikako ne bih savjetovala bauljanje po šumama koje ne poznate. Ja sam se u posljednje vrijeme dosta susrela s divljim životinjama koje također zbog sječe šuma imaju smanjeno stanište. I za kraj, ono što je možda i najvažnije, je da ubirete samo one gljive koje zaista prepoznajete. To je vještima koja se prenosi s generacije na generaciju i uči od malih nogu. Ja sam nekada gljive naučila prepoznavati od svog djeda, a danas moj suprug i ja svoja znanja prenosimo na svoju djecu. Iako zaista puno vremena provodimo u šumi i prirodi, beremo samo one gljive koje odlično poznajemo, a to su, uz vrganje, lisičarke i sunčarke. Isto bih savjetovala i svima drugima koji se odluče na ovo putovanje jer ono što uberemo ipak stavljamo svojoj obitelji na stol, a kada je riječ o gljivama, opreza nikada dosta – napominje Lebinac.
Foto: Privatni album