Za geotermalnu bušotinu u Velikom Korenovu odobreno novih milijun bespovratnih eura!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Geotermalna bušotina u Velikom Korenovu, ona koja bi omogućila povoljnije i ekološki najprihvatljivije grijanje za brojne tvrtke u tom dijelu grada, među ostalim i Bjelovarskog sajma, ali i budućih toplica, Bjelovarčane će koštati manje od procjena.

Za dobre vijesti pobrinulo se Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Za povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije na području Velikog Korenova, odnosno za bušotinu Korenovo GT-1 odobreno je čak 1,08 milijuna eura. Usto, odobreno je i dodatnih 24 tisuće eura za izradu tehničke dokumentacije pa će se za ovaj hvale vrijedan ekološki projekt iz gradskog proračuna izdvojiti tek trećina ukupne investicije, odnosno oko milijun eura.

„Ukupna vrijednost toga projekta je oko 3,5 milijuna eura, pri čemu treba napomenuti da smo od Kraljevine Norveške, Kneževine Lihtenštajn i Islanda dobili oko 1,3 milijuna eura. S dodatnim sredstvima iz EU fondova dolazimo do toga da će udio Grada Bjelovara u financiranju iznositi oko 30 posto, što mislim da je odlično”, poručuje gradonačelnik Dario Hrebak dodajući da očekuje da će natječaj za odabir najpovoljnijeg izvođača radova biti dovršen do kraja godine, kada ujedno očekuje i početak radova.

Podsjetimo, uspješan početak rada geotermalne bušotine GT-1 ujedno bi značio i prvi takozvani „distance heating” projekt u Hrvatskoj financiran iz EU fondova. Naime, toplinskom energijom iz obnovljivog izvora trebao bi se napajati niz poslovnih subjekata, počevši od Bjelovarskog sajma i budućih toplica, ali i buduće poslovne zone Veliko Korenovo, buduće najveće u ovom dijelu Hrvatske koja već sada, iako je još uvijek samo na papiru, bilježi velik interes investitora.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!