[FOTO] Košarkaški kamp okupio 60-ak mališana, trenirat će ih poznati trener sa španjolskom adresom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Od danas pa sve do 1. srpnja Bjelovar će biti domaćin košarkaškog kampa „Hoops” u organizaciji košarkaškog kluba Vedi koji pohađa oko 60 djece uglavnom iz Bjelovara, ali i iz drugih krajeva Hrvatske, a troje ih dolazi čak iz Češke. Kako je prilikom otvorenja kampa pojasnio tajnik Košarkaškog kluba Vedi Stjepan Sabljić, bjelovarski mali košarkaši su na ovaj način dobili nagradu za fer i korektno ponašanje tijekom godine.

– Djeca imaju trening ujutro i navečer u dvije grupe ovisno o uzrastu, a preko dana idemo na bazen i različita druženja. U četvrtak nam dolazi nutricionist koji će djeci govoriti o pravilnoj prehrani. Također, i mi treneri na ovaj način dobivamo dodatnu edukaciju, a najbolji polaznici kampa će dobiti besplatni odlazak u kamp na Veli Lošinj – kazao je Sabljić, dok je poznati košarkaši trener Davor Matković koji će narednih dana voditi bjelovarski kamp istaknuo važnost što duljeg zadržavanja djece i mladih u sportu.

– Jedino što je važno je djecu i mlade što dulje zadržati u sportu i to na bilo koji od načina. U Španjolskoj se između kadeta i juniora gubi između 50 i 60 posto djece, a između juniora i seniora njih između 70 i 80 posto. Siguran sam da su podaci slični i za Hrvatsku. To se mora zaustaviti, a tu je iznimno važna uloga trenera koja mora usmjeravati dijete za koje vidi da neće biti igrač, da bude ili trener, sudac, pomoćni sudac ili bilo što samo da ostane u sportu. To je naš pravi zadatak i upravo je to odlika dobrog trenera – istaknuo je Matković dodajući kako će polaznici ovog kampa imati priliku naučiti osnove.

– Ako netko hoće napisati knjigu, prvo mora znati napisati slova i slagati riječi i rečenice. Tu je isto tako. Djeca trebaju znati vođenja, šutiranja, dodavanja. To je ono što se mora znati. Danas se košarka mistificira na neviđene nivoe, a to ne treba raditi. Topla voda je izmišljena odavno i samo se treba služiti onim što je već poznato – naglasio je Matković.

Da je sport iznimno važan da djecu ustvrdio je i bjelovarski dogradonačelnik Igor Brajdić.
– Djeca su danas previše na mobitelima. Grad Bjelovar želi potaknuti nešto sasvim drugačije i zato smo u suradnji s Košarkaškim klubom Vedi organizirali košarkaški kamp na kojem sudjeluje više od 60 djece. Svakako treba istaknuti poznatog košarkaškog trenera Davora Matkovića koji je s mlađim skupinama Reala osvojio španjolsko prvenstvo. Upravo će on svoja znanja i iskustva prenijeti na djecu iz Bjelovara. Osim toga, nije samo nogomet sport, košarka koja je nekada bila slavna, a u Bjelovaru se vraća na velika vrata – kazao je Brajdić.

Da djeca jedva čekaju početak ovog kamp, naglasili su oni sami. Tako je 10-godišnji Noel iz Bjelovara istaknuo kako je želio naučiti puno o košarci i trenirati još više jer jako voli ovaj sport. Njegov kolega iz kampa, 9-godišnji Roko Prskalo koji dolazi iz Češke otkrio je tko njegovi košarkaši uzori.
-Želio sam naučiti bolje igrati košarku da razvalim svoje kolege kad se vratim u Češku. Imam puno košarkaških uzora, a najbolji su mi moj tata i Dražen Petrović – pojasnio je Roko. Kamp polazi i mladi bjelovarski košarkaš Stribor Presečki koji je prilikom otvorenja kampa kazao kako kroz ovaj kamp želi steći nova znanja o košarci, ali i družiti se sa svojim prijateljima.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!