Hrvatski studenti rasturili na Agronomijadi, u našem timu i Ivana iz Velike Pisanice!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Oko 700 studenata s 15 visokih učilišta iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Kosova je u Ohridu odmjerilo snage u znanju i sportu na Agronomijadi, tradicionalnom godišnjem natjecanju studenata većinom agronomije. Pobjedu je odnio Novi Sad, a izvrsno drugo mjesto je osvojilo Visoko gospodarsko učilište Križevci čije je boje branila i Ivana Merc iz Nove Pisanice.

Tako visok plasman Križevčana nitko nije očekivao jer se na njihovu 38-eročlanu natjecateljsku ekipu upravo zbog njihove malobrojnosti gledalo s podcjenjivanjem. No, dokazali su da za znanje i spretnost veličina i brojnost nekog fakulteta nisu presudni.

-Mi smo prezadovoljni, to je potpuno neočekivano jer recimo iz Novog Sada ih je došlo 160, iz Osijeka oko 80, Zagreba također i onda mi mali Križevci kojih je bilo 38 budemo drugi – ne krije ponos Merc.

 

Ivana Merc, foto: privatna arhiva

 

Agronomijada se sastoji od sportskih natjecanja, znanstvenih radova i kvizova znanja. U pripremi za kvizove su unatoč tome što su svi radili po istim skriptama izazov predstavljale djelomične jezične barijere jer su skripte ovog puta pripremali crnogorski fakulteti, a uz to su na samom kvizu morali pokazati i sabranost i brzinu jer su za svako pitanje imali tek oko minute za odgovor, a pogrešan odgovor je značio i ispadanje. To nije spriječilo Ivanu Merc koja je bila druga u kvizu iz ratarstva i povrćarstva, a njen je uspjeh tim veći kada se zna da je njeno područje stočarstvo (ove je godine osvojila izvrsno šesto mjesto na Međunarodnom natjecanju u ocjenjivanju goveda u Parizu).

-To mi je bio izazov, a kako sam inače velika zaljubljenica u ratarstvo odlučila sam se krenuti u to i učiti malo više o ratarstvu i povrćarstvu. Ne mogu reći da mi je bilo prezahtjevno jer kada nešto voliš onda to i lako pamtiš. Više mi je pritisak bio na samom kvizu jer te gleda dosta profesora s drugih fakulteta, a tu je i velika publika studenata koji gledaju i čekaju što ćeš reći – smije se novopisanička studentica.

Treba spomenuti i ostale rezultate iz znanja studentica i studenata s Visokog gospodarskog učilišta Križevci. Ena Benović je osvojila prvo mjesto u kvizu iz agroekonomije, a prva u kvizu iz stočarstva je bila Zlatka Kovačec. Ivon Glavak je bio drugi u kategoriji znanstvenih radova iz agroekonomije, a treća mjesta su osvojili Anton Berišić i Ana Kolar. Berišić u kvizu iz stočarstva, a Kolar u znanstvenim radovima u stočarstvu. Još važnije od rezultata i činjenice da su drugim mjestom priredili iznenađenje Agronomijade je to da im je to bila prilika za razmjenu iskustava s drugim studentima.

-Taj dio je odličan jer na takvim natjecanjima se imaš mogućnost upoznati sa studentima koji su daleko iznad tebe. Ja sam osobno razmijenila kontakt s jako puno studenata, najviše iz Čačka i Banja Luke i vidi se razlika između njih i nas, a dogovorili smo i razmjene iz Erasmus projekte s drugim fakultetima tako da je to bila sjajna prilika – opisuje svoje iskustvo Merc.

 

Foto: privatna arhiva

 

Foto: privatna arhiva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!