Čak 120 jasličara zaposlenih roditelja ostalo bez mjesta u bjelovarskim vrtićima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svi bjelovarski dječji vrtići objavili su rezultate natječaja za upis djece u nadolazećoj predškolskoj godini. U konačnici brojke izgledaju ovako – prijavljeno je 500 djece, a do 1. rujna će biti upisano njih 304.

– Neupisano je ostalo 196 djece. Njih 163 je jasličke dobi od čega je 120 djece čija oba roditelja rade. Što se tiče djece predškolske dobi, odnosno djece starije od tri godine, očekujemo da će u konačnici ostati neupisano 33 djece čiji jedan ili oba roditelja ne rade, dok će upisana biti sva djeca tog uzrasta čija su oba roditelja zaposlena – otkriva Zdravko Pavec iz bjelovarske Gradske uprave.

Dogradnje do jeseni

U ovu računicu, uzeta su obzir i skorašnja povećanja kapaciteta za 60 djece u tri privatna dječja vrtića, odnosno dječjim vrtićima Bubamara, Osmijeh i Pinokio. Mahom je riječ o povećanjima kapaciteta za djecu predškolskog uzrasta iako će se u jednom manju dijelu povećati i jaslički kapaciteti. Naime, u ovom trenutku postojeći dječji vrtići nemaju prostorne uvjete koji bi omogućili povećanje kapaciteta za smještaj djece jasličke dobi koja su ostala neupisana.

Plan B za mnoge roditelje mogli bi biti obrti za dadilje kojih je na području grada sedam, no Pavec nadodaje kako je su, prema informacijama kojima on raspolaže, i svi njihovi kapaciteti trenutno popunjeni. Druga opcija je potraga za mjestom u vrtićima u drugim općinama ili gradovima. Grad Bjelovar sufinancira boravak u dječjim vrtićima na području čitave Hrvatske za svu djecu koja imaju prebivalište u Bjelovaru. U praksi, godišnje je 10-ak takve djece, a mahom je riječ o mališanima koji pohađaju vrtiće u obližnjim općinama ili na području Zagreba.

U čitavoj ovoj zavrzlami, nažalost, povećanje kapaciteta koji bi zadovoljili potrebe za upis u jaslice svih naših najmlađih sugrađana nema na vidiku.

Izgradnja novih vrtića

-Taj problem se neće riješiti ni približno riješiti čak ni izgradnjom novih vrtića na sjeveru grada i u Ždralovima. Naime, jasličke grupe su vrlo male i broje tek od 8 do 12 djece. Ako oformimo četiri nove jasličke grupe, lako je izračunati koliko djece bismo mogli upisati u njih. Nažalost, neće se riješiti ni trećina problema. Kada gledamo Nacionalni plan oporavka, vidimo da on kaže da se izgradnjom vrtića trebaju stvoriti kapaciteti koji omogućavaju smještaj 96 posto djece predškolske dobi te 30 posto jasličara. To je plan Europske unije. Dakle, njihov cilj je da djeca starija od tri godine budu gotovo 100 posto smještena u vrtiće, ali ne i oni mlađi – pojasnio je Pavec dodavši kako se Grad trenutno nalazi u nezavidnoj situaciji što se tiče izgradnje novih vrtića. Naime, Gradu su odobrena fiksna sredstva koja nisu ni približno dovoljna za izgradnju vrtića s obzirom na nove cijene u građevinskom sektoru. Izgradnja budućih vrtića, otkriva Pavec, u ovom trenutku bi bila gotovo triput skuplja od izgradnje dječjeg vrtića u Gudovcu koji je izgrađen relativno nedavno. Pri tome, najskuplje su jaslice budući da prostor za jasličke grupe zahtijeva sasvim drugačije uvjete, broj djece koji se smješta u njega je malen, a samim tim su jaslice financijski neisplativije od predškolskih grupa.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!