Siračko carstvo zimnice – od 200 godina stare feferonke do neobičnog ajvara
SIRAČ – Kada netko spomene Sirač većina nas će vjerojatno pomisliti na šljive i rakije, a kako i ne bi kada su Sirčani na njih jako ponosni. No, radi se tamo i odlična zimnica. Pravi ju i Zdenka Varat koja svježe povrće prodaje na pakračkoj tržnici, ali proizvodi i turšiju, ajvar, kao i džemove i pekmeze i pri tome se, kaže, drži tradicionalne recepture. Radi onako kako je radila i njena mama.
-Volim sve lijepo skuhati, ne volim one brzinske džemove i uvijek gledam da ništa ne stavljam u pekmeze i da to bude onako pravo, kao nekada. Nekada se nije stavljalo ništa, samo voće i šećer i to ne puno šećera nego se to moralo dobro skuhati – opisuje svoju proizvodnu filozofiju gospođa Zdenka.
Polako i strpljivo. I ne radi Varat na veliko. Radije radi malo, ali kvalitetno, a reakcije na njene slatke, slane i kisele delicije su uvijek dobre.
-Puno me ljudi pozna po sajmovima i tržnici i uvijek mi kažu ‘super, super, odlično imate’ i uvijek mi je drago kada me netko pohvali – kaže naša sugovornica.
Iz bogate smočnice i vrta najponosnija je gospođa Zdenka na bijelu feferonku, staru, feferonku čije se sjeme s generacije na generaciju prenosi već 200 godina. Njena prabaka ga je dala njenoj baki, pa ga je naslijedila njena mama i sada ona, a okus je, kaže, teško opisati.
-Ne možete zamisliti kakva je to fina feferonka. Okus je potpuno drugačiji od ovih modernih, nije ni preblaga ni preljuta – opisuje Varat.
I vidjela je ta njena feferonka spravljena za zimu svijeta.
-One su i u Australiji, u Americi, Engleskoj, Njemačkoj, Švicarskoj. Ljudi kada dođu i probaju hoće i ponijeti. Jedan čovjek ju redovito kupuje i kaže da kada kupi feferonku i vodu popije iz teglice – smije se Varat.
Baš poput Zdenke Varat i Jadranka Plažanin se s proizvodnjom ne zalijeće, proizvede na svom siračkom OPG-u onoliko koliko može prodati, a proizvode oni buče i rade bučino ulje pri čemu sve rade ručno.
-Kopamo, ne šprica se, vadimo ručno, sušimo na suncu i od naših koštica baš radimo ulje – kaže Plažanin.
Uzgaja OPG Plažanin i šampinjone i bukovače. Problema s plasmanom nemaju.
-Sve što proizvedemo prodamo uglavnom na tržnici i nešto po pizzerijama. S tim se bavimo već 22 godine – navodi Plažanin.
Od te 22, posljednjih desetak svom su asortimanu dodali i pomalo neobičan proizvod – ajvar s vrganjima za koji su ‘krivi’ Francuzi.
-Neki lovci iz Francuske su bili i jedan od njih mi je preveo recept iz njihovog lovačkog časopisa. Rekao mi je da je to u Francuskoj jako poznato i da je to lovački ajvar i tako sam ja počela raditi – prisjeća se gospođa Jadranka.
Taj neobični ajvar odgovara i ovdašnjim nepcima.
-Probaju ljudi i tko god je probao kaže ‘njam, njam, fino’ – zadovoljno kaže Plažanin.
Samo treba paziti da ne bude pikantan kako se ne bi izgubio okus vrganja, spremno otkriva tajnu gospođa Jadranka.
Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnost elektroničkih medija