Zdravstveni djelatnici potpisali nove ugovore sa Županijom, donosimo njihove priče

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja s provođenjem mjera kojima je cilj privući, ali i zadržati liječnike u našim zdravstvenim ustanovama. Danas je potpisano devet ugovora o subvencijama liječnicima i medicinskom osoblju – sedam za subvencioniranje školovanja, a dva za subvencioniranje troškova podstanarstva. Riječ je o mjeri koja daje odlične rezultate pa je tako Županija lani potpisala čak 42 ugovora o subvencijama ukupne vrijednosti nešto više od 155 tisuća eura.

Sjajni rezultati 

– Radi se o mjerama kojima u naše sredine nastojimo privući medicinsko osoblje. Mi subvencioniramo, stambene kredite, troškove podstanarstva te stručna školovanja. Drago mi je da Bjelovarsko-bilogorska županija bilježi pozitivan trend. Lani je stiglo 28 novih mladih liječnika, a ove godine njih 11. Posebno nas veseli dolazak liječnika u ruralne sredine gdje ih godinama nije bilo. Danas u Garešničkom Brestovcu i Đulovcu imamo mlade liječnike. Također, i dalje nastavljamo s politikom opremanja nove zgrade bjelovarske bolnice koja je odnedavno bogatija za novi CT uređaj, a krenut ćemo i s energetskim obnovama domova zdravlja u Daruvaru i Grubišnom Polju. Osim ulaganja u samo medicinsko osoblje koje je najbitnije, treba omogućiti što bolje uvjete rada i što bolju opremu. Paralelno ćemo voziti na dva kolosijeka, a vjerujem da će se i dalje nastaviti ovaj pozitivan trend kakav smo imali prošle godine – kazao je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić prilikom potpisivanja ugovora poželjevši svima puno uspjeha u daljnjem radu. Da je riječ o mjerama koje su pale na plodno tlo potvrdile se i zdravstvene djelatnice koje su ih danas potpisale. Jedna od njih je rođena Zagrepčanka Anđela Škare Rogina, liječnica zaposlena na Odjelu za neurologiju Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić” Bjelovar.

Poticaj za ostanak

– Zahvaljujem Županiji što su nam omogućili daljnje školovanje i ostanak u ovoj županiji. Ovo su hvalevrijedne mjere koje zaista privlače i zadržavaju mlade liječnike. Naime, nama mladima ove mjere mnogo znače. Sada kada smo na početku svog profesionalnog života, vrijeme je zasnivanja obitelji, rješavanja stambenih pitanja, ali i različitih edukacija. Ove mjere nam u tome pomažu. Radim na odjelu neurologije, a subvenciju ću koristiti za edukaciju iz kliničke EMNG što će mi zasigurno koristiti u budućem radu na odjelu – kazala je liječnica Škare Rogina.

Sličnog stava je i Bjelovarčanka prvostupnica sestrinstva Matea Radić koja će svoju subvenciju iskoristiti za daljnje usavršavanje.
– Subvenciju ću iskoristiti za školovanje koje je dosta skupo. S jedne strane, ovaj novac donosi brigu manje u financijskom smislu, a s druge strane je poticaj da što prije završim studij. Upisala sam diplomski studij Managementa u sestrinstvu na Zdravstvenom veleučilištu – otkrila je Radić naglasivši kako zaista uživa u svom poslu te kako ga ne bi mijenjala ni za koji drugi.
– Da ponovno biram, birala bih isto. Nažalost, još uvijek smo premalo plaćene za posao koji obavljamo jer jako puno radimo. Svako radilište je priča za sebe, a ono što mogu potvrditi da moji kolege s odjela daju sve od sebe. Nema nikakve razlike između sestara koje su tek počele raditi i onih koje su pred mirovinu – sve su jako vrijedne – kazala je Radić koja je zaposlena na Odjelu hemodijalize. Da je i sama izuzetno vrijedna, potvrđuje i činjenica da se na daljnje školovanje odlučila unatoč tome što je majka troje djece od kojih je ono najmlađe upravo danas navršilo pet mjeseci.
– Kažu da je bitna organizacija, a to je zaista tako. Zahvalna sam jer imam veliku pomoć od supruga i čitave obitelji. No on je izvrsna beba, a čak je bio sa mnom na predavanjima. Eto, snalazimo se i dobro nam ide – otkrila je Radić.

Svoj ugovor danas je potpisala je Monika Posavac Sinek, specijalizantica Odjela za psihijatriju Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić” Bjelovar.
-Ova subvencija mi zaista pomaže. Prvi put sam ju dobila lani za subvenciju kredita, a to je zaista golema pomoć u današnje vrijeme kada su rate kredita vrlo visoke. Ja sam na specijalizaciji iz psihijatriji u Vrapču, a ondje pričam svojim kolegama kako mi imamo dobre subvencije od Županije pa se nadam da će se upravo zato netko odlučiti doći raditi u našu županiju. Danas sam potpisala subvenciju za edukaciju iz psihoterapije jer psihijatar danas više nije psihijatar ako nema završenu neku od psihoterapija. Svi smo svjesni da je posla na našem području sve više, a iako su pacijenti i dalje stigmatizirani, oni trebaju pomoć. Vjerujem kako će mi ova edukacija pomoći kako bih što bolje pristupila svojim pacijentima – naglasila je doktorica Posavac Sinek dodavši kako o odlasku iz Hrvatske nije razmišljala. Kako kaže, netko mora ostati i ovdje.
-Tu mi je obitelj, a vani bih uvijek bila stranac – zaključila je ova mlada liječnica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!