Denzitometrija se vratila u bjelovarsku bolnicu, evo svih detalja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon pune tri godine pauze, danas je ponovno pušten u rad uređaj za denzitometriju. Riječ je o radiološkoj metodi pretrage za utvrđivanje gustoće i količine minerala u kostima. Sam uređaj smješten je u prostoru bivšeg Objedinjenog hitnog bolničkog prijama Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić” Bjelovar.

Indikacije za pretragu

– Pomoću denzitometrije koju radimo u OB „Dr.Anđelko Višić“ koja koristi rendgensko zračenje možemo s visokom sigurnošću utvrditi stanje te dijagnosticirati poremećaje u strukturi koštanog tkiva. Ovaj aparat mjeri mineralnu gustoću kostiju, odnosno određuje čvrstoću kostiju, a mi dijagnosticiramo ima li pacijent osteoporozu ili osteopeniju, odnosno kolika mu je vjerojatnost da dobiju frakturu uslijed osteoporoze. Indikacije za ovu pretragu imaju žene u postmenopauzi koje nisu na hormonalnoj terapiji, žene u postmenopauzi koje su visoke i mršave, ali i svi pacijenti koji imaju endokrinološki poremećaj kao što su dijabetes tipa 1, hiperparatireoidizam, hipertireoza, bolest jetre i bubrega, reumatoidni artritis. Također, neki lijekovi kao što su kortikosteroidi, neki od antiepileptika ili barbiturati dovode do smanjene gustoće kostiju pa pacijenti koji su na takvim terapijama trebaju kontrolirati gustoću svojih kostiju. Za obavljanje ove pretrage nema posebne pripreme, a bitno je samo da pacijent 24 sata prije ne uzima kalcijeve preparate. Nakon same denzitometrije pacijent nema ograničenja u svojim dnevnim aktivnostima, a pretraga nije invazivna – pojasnila je doktorica Anita Jug Klobučić, voditeljica Odjela za radiologiju bjelovarske bolnice, dok je Berislav Kozić, inženjer radiologije, otkrio kako sam pretraga sa svim pripremama traje oko pola sata te kako će ju dnevno moći obaviti oko 16 pacijenata.

 

Bez lista čekanja

Denzitometriju je danas obavila i Bjelovarčanka Mira Eđut, prva pacijentica nakon trogodišnje pauze.
-Zaista mi puno znači što ću danas pretragu moći obaviti u Bjelovaru. Već sam bila upisana za Koprivnicu, ali jako me razveselilo što sada imam priliku na denzitometriju ići u našu bolnicu. Riječ je o pretrazi koja se mora redovito obavljati, ali ništa ne boli – kazala je gospođa Eđut, dok je ravnateljica bolnica Sanela Grbaš Bratković pojasnila zašto je uređaj bio izvan funkcije posljednjih godina.


– Ovaj uređaj je bio ugašen je nismo imali prostor za njega. Na mjestu gdje se nekada nalazio snimali su se pacijenti koji su bili covid pozitivni. Osim toga, uređaj je bio potrgan. Sada je popravljen, prošao je sve propisane testove te je u punoj funkciji. Najvažnije je da nemamo liste čekanja. Svi koji se upišu, doći će jako brzo na red. Riječ je uglavnom o pacijentima starije životne pa vjerujem da će biti veliko olakšanje što više neće morati pretragu obavljati u Koprivnici, Virovitici i drugim gradovima. Također, sada je prostor bivšeg OHBP-a ponovno iskorišten. Ovdje ćemo imati jedan ultrazvuk, denzitometar, a imamo i druge planove. Lijepa vijest je što smo se sada proširili, imamo više radilišta, a zapošljavat ćemo i nove inženjere radiologije – naglasila je ravnateljica Grbaš Bratković. Zadovoljstvo proširenjem zdravstvenih usluga u županiji istaknula je i pročelnica za zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije Andrea Bengez.
– S obzirom na to da imamo sve više starijih stanovnika, ovaj uređaj će zasigurno biti itekako iskorišten. Svako puštanje u pogon nove opreme podiže kvalitetu zdravstvene skrbi za stanovnike naše županije što nas posebno veseli – zaključila je Bengez.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!