Lani bez vrtića u Bjelovaru ostalo skoro svako treće dijete, što roditelje očekuje ove godine?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U ponedjeljak počinju prijave za upis djece dječje vrtiće, a javni poziv bit će otvoren dva tjedna, odnosno sve do 30. travnja, dok će rezultati biti objavljeni osam dana nakon toga. Roditelji će se, kao i prethodnih godina, javljati kroz aplikaciju koja se nalazi na poveznici https://eobrasci.bjelovar.hr/App/, a za same prijave neće biti potrebno prilagati nikakvu dodatnu dokumentaciju. Kako pojašnjava Zdravko Pavec, stručni savjetnik za odgoj, obrazovanje i sport Grada Bjelovara, roditelji ispunjavanjem obrasca s podacima o djetetu i njima samima podnose prijavu koju obrađuju vrtići.
-Nakon što vrtići obrade prijave, izradit će rang liste, a potom će na upise pozivati roditelje čija su djeca ostvarila pravo upisa sukladno kriterijima i raspoloživim mjestima u svakom pojedinom vrtiću – ističe Pavec dodajući kako konkretan podatak o raspoloživim mjestima nema, no kako je situacija slična prethodnim godinama.
-Nema tu bitnih razlika jer su kapaciteti i dalje isti i ograničeni. Očekujemo navalu za jasličke grupe, a već sada znamo da neće biti dovoljno mjesta za svu djecu. Lani je upisano 226 mališana, a bez mjesta ostalo 160 djece, uglavnom jasličke dobi – otkriva Pavec.  Osim pet dječjih vrtića, na području Grada Bjelovara trenutno djeluje čak sedam obrta za dadilje.
– To je značajan porast u odnosu na razdoblje prije nekoliko godina. Oni mogu upisati 6 do 12 djece ovisno o tome kako su registrirani, odnosno ovisno o svojim prostornim uvjetima i broju odgajatelja. Trenutno 44 djece u Bjelovaru polazi obrte za dadilje, a Grad Bjelovar sufinancira njihov boravak u obrtima sa 700 kuna – kaže Pavec. Dodajmo tome kako je u planu izgradnja dva nova objekta Gradskog vrtića u Bjelovaru – jedan u Ulici Viktora Bubnja na sjeveru grada, a drugi u Ždralovima. Nakon što ovi vrtići jednoga dana budu izgrađeni, situacija će zasigurno biti lakša.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!