[FOTO] Maturanti su poželjeli naučiti plesati, a profesorice i njihovi muževi to su im omogućili!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Vjeru u ljude vraća priča iz Daruvara, točnije iz daruvarske gimnazije gdje dvije profesorice Gordana Grgić i Violeta Lujanac, zajedno s muževima Vilimom i Damirom, uče grupu maturanata plesu. Tečaj plesa je organiziran na inicijativu maturanata koji su iskazali volju i želju naučiti osnove plesa. Radi se o unikatnoj ideji, ali ona ove godine nije prvi put ostvarena u Gimnaziji Daruvar.

– Krenuli smo s osnovama plesa koji se najčešće može prakticirati u raznim prigodama, a to je disco fox. Osim njega, uče se osnove engleskog valcera koji je zbog svog sporog ritma zgodan za usklađivanje pokreta plesača i vježbu pravilnog držanja. Nakon toga, pokušava se odraditi bečki valcer koji se u našim krajevima dosta pleše. Dalje radimo prema interesu učenika i njihovoj želji. Krenuli smo i s osnovnim koracima jive-a, ali isto se jako razvesele western polki – kaže Grgić.

Plesni tečaj trebao bi trajati još ovo polugodište, a onda će uslijediti mala pauza zbog priprema za državnu maturu.

– Nakon što u petom mjesecu maturantima završi nastava, plan je uvježbavano još ponoviti. To je uostalom i njihova želja kako bi se mogli što bolje pripremiti za maturalnu zabavu – dodaje.

Koliko tečaj plesa učenicima može značiti i dalje u životu, a ne samo za maturalni ples, rekla nam je profesorica Violeta Lujanac.

– Mislim da je to za njih jedno korisno životno znanje koje mogu i dalje usavršavati ako žele. S druge strane, ako se ne misle u životu baviti plesom, opet će znati zaplesati neki od naučenih plesova. Nama je ples od mladosti zanimacija, hobi i nešto što nas povezuje, to smo htjeli prenijeti i na učenike – kaže Lujanac.

Iako je na početku tečaja postojao strah da bi se mogle odazvati samo učenice, predrasuda je brzo uklonjena. Uzor su vjerojatno i muževi profesorica koji su vrlo vješto učenicima pokazali plesne korake.

– Kada je plesni tečaj krenuo, najviše nas je bilo strah da će doći puno djevojaka, a malo mladića što obično zna tako biti. No, nama se odazvao jednak broj i djevojaka i mladića, a moram reći da mladići jednako dobro savladavaju plesne korake kao i djevojke. Što se tiče mog supruga, on je zapravo još veći ljubitelj plesa nego ja, tako da je to njemu bila jedna izvrsna ideja. Baš se veselio da će sudjelovati u toj suradnji roditelja, nastavnika i učenika – navodi Lujanac.

Odlična suradnja rezultirala je zadovoljstvom učenika.

– Meni se plesni tečaj jako sviđa zato što sam pronašla način da upotpunim svoje vrijeme nakon škole. Imamo dva puta tjedno tako da mislim da svatko ima vremena odvojiti dva sata za nešto tako zanimljivo. Meni je osobno najbolji ples engleski valcer i u njemu uživam, nije niti previše jednostavan ni složen, taman u sredini – kaže učenica daruvarske gimnazije Ema Bušić.

Ema nam je objasnila i kako tečaj izgleda.

– Nalazimo se utorkom i četvrtkom, ovisno o mogućnostima polaznika i predavača. Do sada smo uvježbali engleski valcer, bečki valcer, a trenutno učimo western polku koja je malo zabavnija, više se skače pa se i mi više opustimo i zabavimo. Valceri su ipak malo svečaniji pa ih vježbamo najviše za maturalni ples. Isto tako naučili smo disco fox koji je više za zabave. Svaki put zapravo učimo komponente plesa i uvježbavamo ih – dodaje.

Ema vjeruje da će znanje plesa koje nauči primjenjivati i nakon maturalnog plesa.

– Sigurno ću plesati na nekim zabavama i druženjima jer doista uživam u tome i zanimljivo mi je – kaže Ema.

Ema ima i savjet za svoje vršnjake. – Preporučujem svima da pokušaju. Ni ja osobno nisam bila neki plesač, ali mislim da se vježbanjem sve može usavršiti, pogotovo uz ovako dobre predavače koje imamo – poručuje Ema.

Samo riječi hvale za predavače ima i Filip Ileš s kojim smo također razgovarali o tečaju plesa.

– Suradnja između nas i predavača je odlična zato što što nam je jedna voditeljica tečaja profesorica likovnog, a jedna profesorica iz kemije u srednjoj školi. Zanimljiv je osjećaj kada vas profesorica uči plesati. Još jedan plus je što se znamo, a i muževi su im odlični plesači koji nam sjajno pokazuju što znaju – kaže Filip.

Zahvalan je Filip na prilici koja je pružena njemu i njegovim kolegicama i kolegama.

– Meni se jako sviđa tečaj plesa, radi se o nekoj vrsti razonode i da popunimo kvalitetno vrijeme poslije nastave. I razbije monotoniju dana, nakon škole, umora i priprema za maturu, dođem na tečaj plesa i opustim se s prijateljima – kaže.

– Moj najdraži ples je disco fox jer mislim da je, za razliku valcera i drugih svečanih plesova, više opušteniji i slobodniji. Mislim da plesači, plešući taj ples, izgledaju unikatno. Svaki par pleše na neki svoj način i pokazuje neke svoje pokrete, ples je zanimljiv za gledati, a još više za plesati – dodaje Filip.

Filip također preporuča svojim vršnjacima da se okušaju u svojim plesnim vještinama.

– To je dio opće kulture. Mislim da bi svatko trebao znati barem bečki ili engleski valcer, ali i disco fox za neke opuštenije prilike. Primjerice, disco fox je idealan ako se netko želi isticati iz društva ili recimo na maturalnoj večeri jer ne idu ipak svi učenici na plesni tečaj. Mi ćemo se zato više isticati. Svakako je to dobra prilika – zaključuje Filip.

Dobru priliku dobili su maturanti daruvarske gimnazije, a koliko smo čuli, i drugi Daruvarčani, što mladi što stariji, voljeli bi naučiti plesati. Problem je samo što Daruvar nema svoj plesni klub. Ipak, nadaju se da bi u pomoć mogao priskočiti bjelovarski Plesni klub H-8. Mi ćemo naravno provjeriti tu priču i saznati postoji li mogućnost da se za Daruvarčane održavaju satovi plesa pa da se plesačima maturantima, u znanju vrijednom za cijeli život, pridruže i drugi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!