Velika akcija! 750 kuna godišnje djeci u Africi omogući hranu, odjeću i školovanje!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – „Maleni koraci Velikog srca“ naziv je akcije pokrenute u Područnoj školi Ciglena od strane izvannastavne skupine „Mali misionari“ koju vodi vjeroučitelj Mario Savić. Učenici od petog do osmog razreda kroz akciju pomažu djeci u Africi i to na dva načina – svaki učenik mjesečno donira jednu kunu i to jednu kunu u studenom i jednu u prosincu, a isto tako učenici odlažu povratnu ambalažu (boce) u posebno izrađene kutije za ovu akciju.

Iako je akcija pokrenuta 21. listopada, ona se, s obzirom na veliki odaziv djece i roditelja, proširila na matičnu I. OŠ Bjelovar te sve ostale područne škole tako da će svi moći pomoći sve do 15. prosinca.

– Akcija je pokrenuta 21. listopada uoči Misijske nedjelje kada se uobičajeno prikupljaju prilozi za misionare koji u dalekim i siromašnim zemljama nastoje pomoći na sve moguće načine, prije svega djeci pa i svima ostalima – pojašnjava Savić.

Osnovni cilj akcije je prikupiti 750 kuna. Zašto baš taj iznos?

– To je iznos koji jednom afričkom djetetu cijelu godinu osigurava hranu, pitku vodu, odjeću i pristup školovanju. Iznos je to koji je za naše prilike mnogima i smiješan jer je kod nas to cijena nekih malo boljih tenisica. Takav cilj smo si postavili vodeći se onime „ako nahranimo samo jedno dijete, to je kao da smo nahranili cijeli svijet“ – dodaje vjeroučitelj.

Isto tako, zajedničkim djelovanjem nastoji se pokazati da se „Malenim koracima“ može doći do „Velikog srca“ te kako je za velike i vrijedne stvari potrebno samo malo dobre volje.

– Kada smo promišljali kako pomoći djeci u potrebi, tražili smo način kako to ostvariti, a da baš svatko u tome može sudjelovati i da svačiji doprinos bude jednako vrijedan. Došli smo do jednostavne formule koja bi uključivala tri elementa. Prvi bi bio darovati jednu kunu mjesečno i prikupljati povratnu ambalažu. Umjesto da u školi bace boce u obično smeće, odlažu ih u posebno izrađene kutije postavljene u hodniku matične i svih područnih škola. Sve prikupljene boce zamijenit će se za kune i poslati našim misionarima. Drugi korak bi bio pokloniti naše vrijeme, zato namjerno akcija traje duže kako bismo pokazali da pomaganje nije stvar jednog trenutka nego traži angažman i čitavog čovjeka. I treći element bi bio potražiti prijatelje jer što nas je više, više ćemo i pomoći. To su naši maleni koraci koji otvaraju veliko srce koje se krije u svakome od nas – kaže Savić.

Razgovarali smo s dvoje učenika koji vrijedno sudjeluju u akciji. Oni su Nikolina Perjević i Borna Štefanac, učenici sedmog razreda PŠ Ciglena.

– Drago nam je da možemo pomoći djeci da imaju normalne obroke, odjeću i školovanje, baš kao što imamo mi u našim životima – rekla je Nikolina.

– Ono što uzimamo zdravo za gotovo definitivno je hrana jer mi često bacamo hranu, izbirljivi smo, „fuj, to nam se ne sviđa“ dok bi neko dijete u Africi za normalan obrok dalo sve – kaže Borna.

– Mi kada nešto od odjeće ili obuće prerastemo, samo to bacimo, iako je još u dobrom stanju. Djeci u Africi bi tako nešto jako dobro došlo – dodaje Nikolina.

Jedna od najvećih želja učenika je da afrička djeca dobiju normalno školovanje koje u današnje vrijeme ne bi smjelo biti toliki luksuz, a opet, ipak je.

– Najviše bi voljeli da se mogu školovati i da poslije školovanja imaju bolje prilike, a na kraju krajeva i da postanu dobri ljudi – kaže Borna.

– Također, htjeli bismo da imaju normalne higijenske uvjete te sve što njihovim roditeljima i njima u kućanstvu treba – nadovezala se Nikolina.

Svjesni su učenici koliko moraju biti zahvalni jer često svi zaboravljamo da je nešto nama uobičajeno drugima neostvarena želja.

– Zahvalan sam što imam normalnu obitelj, imam sve što trebam i ništa mi ne fali – rekao je Borna, a s njim se složila i Nikolina.

Zadovoljni su učenici kako akcija teče, ali i što se proširila na ostale škole jer tako će se potrebna pomoć samo prikupiti još brže.

– Iako smo negdje na pola puta, u PŠ Ciglena smo blizu ispunjenja cilja kojeg smo zacrtali. Budući da su se sada u akciju uključile i druge škole, ne sumnjamo da će na kraju sredstva doista biti velika i kako ćemo moći pomoći mnogima. Zahvaljujem se svim svojim kolegama, osobito razrednicima koji su, uz sve svoje obveze, preuzeli još jedan dio posla. No, sve je to u službi jednog većeg cilja i širenja dobra i međusobnog zajedništva – zaključuje vjeroučitelj.

U sklopu manifestacije „Advent u Bjelovaru“ I. OŠ imat će svoje predstavljanje 15. prosinca, a u misijsku kutiju koja će također biti izložena, svi građani će moći ubaciti svoj doprinos.

qrf


PODIJELI S PRIJATELJIMA!