U 2020. godini zabilježen je veliki pad oboljelih od raka u BBŽ. Evo u čemu je ‘kvaka’…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Broj novih dijagnoza raka u 2020. godini pao je na razini države za više od 10 posto u odnosu na 2019. godinu. Štoviše, od 21 županije u Hrvatskoj pad broja dijagnoza raka u 2020. godini u odnosu na 2021. godinu zabilježen je u svim županijama osim u Istarskoj. 

Kakva je bila situacija u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji provjerili smo kod dr. sc. Želimira Bertića iz Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije. 

-Nemamo sad skroz točne podatke još, ali svakako smo imali 2020. godine dosta manje dijagnosticiranih bolesti raka nego 2021. godine. Građani su zbog pandemije manje dolazili na preglede, a nažalost, neki koji su imali viši stadij raka i koji su oboljeli od korone su preminuli i uzrok smrti se pripisivao koroni. Da nisu oboljeli od korone, živjeli bi godinu, dvije ili više duže. Kažem, pričam o pacijentima koji su imali viši stadij raka – rekao nam je Bertić i dodaje. 

-Općenito je 2020. godine pri svim dijagnozama raka zabilježen pad u usporedbi s 2021 godinom, a to je kažem sve zbog pandemije. Vidjet ćemo kakva će situacija biti za ovu godinu – kazao je Bertić. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!