Starije osobe zahvaljujući europskom novcu plesale, prenosile znanje, ali i same učile

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon dvije godine kraju je priveden EU projekt Bjelovarsko-bilogorske županije “Pletenica života, faza dva” kojim su se željele proširiti socijalne usluge za starije osobe s područja općina Veliki Grđevac i Veliko Trojstvo. Njih šezdesetak je u dnevnim boravcima prolazilo kroz niz radionica – od izrade ruža od krep papira, preko izrade sira, pa do online plesnih radionica za vrijeme korone. Više od svega starijima znači druženje.

-Ja sam sama, sin mi je pilot i živi u Zagrebu, kćer mi je u Grubišnom Polju činovnica i meni taj dnevni boravak puno znači jer se tamo imam s kim družiti, najviše pričamo – kroz smijeh nam priča Anđelka Maljak iz Velikog Grđevca.

U sklopu projekta su opremljeni dnevni boravci za starije u Velikom Grđevcu i Velikom Trojstvu, a svaki boravak je dobio i automobil što je zbog činjenice da dio korisnika stanuje u udaljenim selima itekako pomoglo u provedbi.

-Mi smo općine koje imaju mnogo sela koja nisu blizu i tu je potrebno doći po nekoga, dovesti ga i zapravo mu pokazati kako se živi u 21. stoljeću. Bilo bi bezobrazno ne potruditi se da pomognemo ljudima – ističe voditelj velikogrđevačkog dijela projekta Željko Vincek.

Održani su i okrugli stolovi, predavanja za starije, ali i za njihove obitelji, navela je na završnoj konferenciji voditeljica projekta Olga Martinović.

-Dali smo im alate kako mogu pozitivno razmišljati i nositi se s ponekada teškim situacijama kada se obitelj mora uskladiti s potrebama starijih osoba i svojim životom – navodi Martinović.

Na provedbi projekta je svim uključenima čestitala pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje, Andrea Prugovečki Klepac.

-Moram reći da sam oduševljena ovim projektom, pogotovo nadogradnjom koju je ostvario jer je javnost vidjela da se nastoji aktualizirati sve teme koje se tiču problematike života osoba starije životne dobi, a imaju na umu demografsku situaciju, ova je tema više nego aktualna – rekla je Prugovečki Klepac.

Svi uključeni se stoga nadaju da će se takvi projekti provoditi i dalje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!