Oprez, pada žbuka! Iz Grada poručuju da zgrade trebaju obnavljati vlasnici

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nema grada u kojem je glava sigurna jer oznaka „Oprez, pada žbuka“ redoviti je gost brojnih zgrada. Ta oznaka nije zaobišla ni građevine u Bjelovaru, a ako ste mislili da se oznaka trenutno nalazi na više lokacija, prevarili ste se. Naime, u Bjelovaru u ovom trenutku samo jedna zgrada ima oznaku „Oprez, pada žbuka“ i to u Ulici Antuna Branka Šimića, barem nam tako potvrđuju u bjelovarskoj Gradskoj upravi. Navode i da lista prioriteta za obnovu ne postoji jer nad većinom takvih zgrada Grad nema nadležnost.

– Zgrade trebaju obnavljati vlasnici, što mnogi, nažalost, uzimaju zdravo za gotovo te bi trebali ozbiljnije shvaćati važnost obnove. Zgrade pod nadzorom konzervatora imaju samo dodatne uvjete za obnovu – kažu u Gradu.

Ipak, Bjelovar u svom vlasništvu ima nekoliko zgrada koje bi trebalo obnavljati.

– To je primjerice zgrada starog zatvora. Gradske nekretnine se redovno obilaze i pregledavaju kako ne bi bilo većih oštećenja, a koja se u tom slučaju i saniraju. Neke od nekretnina, primjerice već spomenuti stari zatvor, koji je i zaštićena zgrada kulturno-povijesne cjeline, čekaju određene natječaje na koje Grad može aplicirati, kako bi se obnovile – dodaju.

Dok vlasniti ne postanu odgovorni i dok se natječaji ne pokrene, nema nam druge nego oprezno hodati i čuvati glavu.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!