Bjelovarski maloprodajni lanac ograničio kupovinu omiljene namirnice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Lanac malih trgovina PPK sa sjedištem u Bjelovaru ograničio je kupovinu šećera na pet kilograma po kupnji, vidljivo je iz oznake danas postavljene na trgovini u Gundulićevoj ulici u centru Bjelovara. Prema našim saznanjima, prvi je to lanac koji se odlučio na ograničavanje količine artikla kojemu je Vlada prošlotjednom odlukom zamrznula cijenu u sklopu antiinflacijskih mjera.

Odlukom Vlade zamrznuta je cijena devet osnovnih namirnica pri čemu je šećer “pao” sa 9,99 kn na 7,99 kn. Sniženje cijene od 20 posto trgovci nisu dočekali s oduševljenjem, tim više jer su očekivali da će Vlada umjesto zamrzavanja cijena koristiti mehanizam ograničavanja trgovačke marže. Na ovaj način, upozoravaju trgovci, prisiljeni su prodavati robu ispod nabavne cijene, što je inače zabranjeno zakonom. No, Državni inspektorat već je javio da je namirnice kojima je cijena zamrznuta moguće prodavati s gubitkom. Trgovci bi se, dakle, trebali utješiti time što neće biti pravno gonjeni i kažnjeni ako posluju s gubitkom.

Vrijedi spomenuti da je mjera zamrzavanja cijena u susjednoj Mađarskoj na snazi već mjesecima, a i tamo postoje ograničenja prilikom kupnje šećera i ulja, no ta je roba i dalje dostupna. Naime, najveći je strah u tomu da zbog niskih prodajnih cijena ne započne nestašica mlijeka, suncokretovog ulja, mlijeka i ostalih osnovnih namirnica čije su cijene zamrznute.

Sudeći po mađarskom iskustvu, taj crni scenarij ipak se ne bi trebao ostvariti među ostalim i zbog toga što trgovački lanci mogu povećati marže na drugim artiklima i na taj način ostvariti dobit.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!