Javila nam se žrtva bjelovarskog profesora okrivljenog za pedofiliju i otkrila kako se prije 12 godina izvukao uz pomoć okoline

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovar ne prestaje brujati o pedofilskom skandalu u Bjelovaru koji je portal Klikni.hr otkrio ovoga tjedna. Profesor ugledne Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Z.S. (61) pritvoren je zbog sumnje da je seksualno iskorištavao djecu. Istragu je naredilo Županijsko državno odvjetništvo, a zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, kraj istrage spomenuti profesor čeka iza rešetaka.

Kao da ovaj događaj nije dovoljno šokantan sam po sebi, u javnosti se ovih dana pojavila informacija kako je isti profesor prije desetak godina već bio pod povećalom institucija zbog sumnje na zlodjela slična onima koja mu se ovih dana stavljaju na teret. Potvrda te informacije u našu je redakciju stigla nakon objave prvih tekstova o skandalu. Upravo potaknuta angažmanom našeg portala na pokušaju da se ova priča rasvijetli, javila nam se bivša učenica i žrtva profesora Z.S. koja je s javnošću odlučila podijeliti potresno iskustvo otprije 12 godina. Njezino šokantno pismo prenosimo u nastavku. Identitet sugovornice je poznat redakciji. 

Poštovani/a,

nerado Vam pišem ovaj mail, s ogromnom količinom emocija i nevjerice, ali smatram da Vam mogu dati još (ne tako lijepih) činjenica o nedavnom “incidentu” u Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski Bjelovar. Također, ogorčena sam i ljuta da je dotični nakon svega dobio priliku ponoviti iste gnjusne stvari i da je još djevojčica/djevojaka, a možda i dječaka, moralo prolaziti kroz isto.

S obzirom da Vam je već poznat identitet profesora, u nastavku ću se referirati na njega samo kao “dotični”, iako ne zaslužuje da ga ikako zovem.

U 3. razredu osnovne škole upisala sam Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog, a s obzirom da je moj otac bio poznanik, moglo bi se reći prijatelj, s takozvanim profesorom, željela sam upisati klarinet i uspjela sam. Samo 3 godine poslije doživjela sam izrazito neugodnu i gnjusnu situaciju koju sam odmah rekla roditeljima jer sam, sva sreća, imala odličan odnos s roditeljima. Moji roditelji su odlučili tužiti dotičnog. Nažalost, nisam bila jedina, i postojala je još jedna osoba koja je doživjela kontinuirano zlostavljanje i puno veći emocionalni stres nego ja. Identitet osobe mi je poznat, ali nisam u kontaktu s njom i nije na meni da otkrivam takve stvari.

Sve je završilo na sudu. Svjedočila sam na sudu u Koprivnici (navodno se dotičnom nije moglo suditi u Bjelovaru jer je nekako bio povezan s njima), ali s obzirom da sam bila maloljetna, svjedočila sam iz kancelarije preko videa uz prisutnost roditelja. Uz mene je svjedočila i ta djevojka. Osobno ne znam jesu li postojale druge žrtve, ali čvrsto vjerujem da jesu, jer ta djevojka (koja je svjedočila o kontinuiranom zlostavljanju) nije priznala nikome ništa dok moji roditelji nisu reagirali i dok nije počela istraga.

Dotični je osuđen na “samo” uvjetnu kaznu. Glazbena škola Vatroslava Lisinskog i tadašnja ravnateljica je dotičnom platila odvjetnika, a dotični je nastavio s normalnim radom u školi kao da se ništa nije dogodilo. Ravnateljica je čak SVJEDOČILA U NJEGOVU KORIST!! Ponavljam, svjedočila je u njegovu korist i platila njegove odvjetnike.

Ne mogu Vam opisati koliko sam ljuta što 12 godina nakon toga čitam da se dogodila ista stvar te da nitko nikada do sada ništa nije objavio. Nitko nije reagirao. Osoblje škole je stalo na njegovu stranu. Čovjek je nastavio raditi u školi s maloljetnim osobama. Ne vjerujem da je takav čovjek mogao slobodno šetati gradom, i da smo mi, kao žrtve, njega mogle sretati u gradu kao da se ništa nije dogodilo (vjerujte mi, srela sam ga dosta puta). Meni je osobno glupo zvati se žrtvom jer znam koliko sam zapravo imala sreće što nije napravio gore stvari, i zato što znam da je gorih stvari bilo.

Jednostavno ne mogu vjerovati da se ovako nešto događa, i neopisivo sam zahvalna što je netko NAPOKON nešto rekao u javnosti.

Srdačan pozdrav.

 

Foto: Ilustracija/Pexels


PODIJELI S PRIJATELJIMA!