U izradi bjelovarske zelene strategije će se pitati i građane

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovar je pri kraju izrade strategije zelene infrastrukture koju radi zagrebačka tvrtka 3E PROJEKTI. Osnovna ideja je da umjesto gradskog sivila bude više zelenila jer je previše betona u gradovima već dovelo do promjena mikroklime.

-Trenutačno radimo na analizi urbanih toplinskih otoka gdje smo već došli do određenih lokacija koje su problematične i gledat ćemo u kojem smjeru će se moći razvijati, hoće li se površine moći prenamijeniti u zelene površine, na nekim površinama koje su sive staviti neki bolji materijal, razmišljati o vodopropusnim slojevima i sličnim intervencijama poput kišnog vrta ili neke bolje oborinske odvodnje – navodi krajobrazna arhitektica Matea Laljak.

Vodotoci se primjerice mogu usmjeriti u prirodnije staze, a cilj je i da na cijelom gradskom području bude više zelenila. Za to već postoji nekoliko lokacija, rekao je na predstavljanju gradonačelnik Dario Hrebak.

-Imamo od lokacija Bjelovarski vrt s kojim ne znamo što ćemo napraviti, od lokacije stadiona gdje ćemo imati novi park, imamo naš Borik koji već sada sjaji, ali kako bismo dobili sustavnost Grad Bjelovar je odlučio izraditi strategiju zelene infrastrukture – kaže Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!