Zasađene Marijanine i Francove lipe da bi pčele imale što jesti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prostor Bjelovarskog sajma je od danas bogatiji za dvije lipe jer su u sklopu 17. Međunarodnog pčelarskog sajma zasađene dvije lipe. Kako pčele ne znaju granice tu simboličnu akciju sadnje medonosnih stabala su zajednički proveli hrvatski i slovenski pčelarski savez uz podršku saborske zastupnice Marijane Petir i slovenskog europarlamentarca Franca Bogoviča.

-Na inicijativu Boštjana Noča iz slovenskog pčelarskog saveza smo simbolično posadili dva medonosna drveta kao otpor devastaciji zelenila u Europi i iskazivanje potrebe povećanja medonosnog potencijala za pčele u Hrvatskoj i Sloveniji – kaže predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos.

Hrvati i Slovenci udružili snage za pčele

Zbog klimatskih promjena koje negativno utječu na pčele, ali i rušenja šuma plan je svake godine saditi medonosno bilje, ali za zaštitu pčela je uz takvo osvještavanje svijesti o tome da bez pčela nema hrane potrebno i konkretno, pa i zakonodavno djelovati. Hrvatski sabor ide u tom smjeru, naglasila je za sadnje saborska zastupnica Marijana Petir.

-Izmijenili smo Zakon o pesticidima te smo zabranili upotrebu pesticida kada je cvatnja kako ne bi to štetno djelovalo na pčele i ostale oprašivače jer se sjećamo što se prošle godine dogodilo u Međimurju kada su zbog nemara stradale pčele – ističe Petir.

U akciju se uključio i slovenski europarlamentarac Franc Bogovič koji najavljuje zajednički sastanak pčelara i u Europskom parlamentu u kojem se sve više prepoznaje važnost pčela.

-Puno se radi na razvoju održive poljoprivrede kojom se želi sačuvati bioraznolikost i pčele koje su indikator stanja u pčelarstvu. U novim mjerama za razdoblje do 2027. je osigurano puno više novca za pčelarstvo – napominje Bogovič.

Potpori se nadaju i pčelari jer njihova zadaća je sve manje proizvoditi med, a sve više održati pčele na životu.

Pomogli su djelatnici Bjelovarskog sajma

PODIJELI S PRIJATELJIMA!