Tko stoji iza poduzeća za koja je kod Horvata navodno lobirao Žunac?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pod povećalom državnih istražitelja u sklopu afere oko ministra Darka Horvata našao se i Garešničanin Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja. Žunac je navodno od Horvata, dok je on još bio ministar gospodarstva, tražio isplatu potpora za tri tvrtke s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Riječ je o tvrtkama Popović graniti, Tex i Tilia export koje su dobile između 110 i 160 tisuća kuna poticaja iz Programa ‘Razvoj zadružnog poduzetništva’.

Kako danas doznajemo u Garešnici, tvrtka Popović graniti, u vlasništvu Milenka Popovića, mala je tvrtka koja se bavila uglavnom proizvodnjom nadgrobnih spomenika i sličnih proizvoda od kamena, a čini se kako joj dodijeljena mjera Ministarstva gospodarstva i nije bila od neke koristi. Naime, prema podacima iz sudskog registra, firma je u listopadu prošle godine završila u stečaju.

Druga tvrtka koja se povezuje s Velimirom Žuncem, Tilia Export, u vlasništvu je garešničkog poduzetnika Milana Novakovića. Riječ je zapravo o pilani smještenoj u Malom Pašijanu koja uspješno posluje već godinama i nikad se nije dovodila u vezu s bilo kakvim malverzacijama.

Tvrtka Tex, koja se također spominje u istrazi, od svih navedenih Garešničanima je možda i najpoznatija. Riječ je o jednoj od tvrtki poniklih na ruševinama nekad svjetski poznate garešničke modne kuće Modea d.d. koja je svojedobno završila u stečaju. Isto se prije dvije godine dogodilo i s tvrtkom Modea Nova, čiji je vlasnik bio garešnički poduzetnik Miroslav Lacković, koji je i vlasnik tvrtke Tex zbog koje se, po svemu sudeći, njegov sumještanin Žunac našao u problemima.

Kako neslužbeno doznajemo, u sklopu USKOK-ove istrage Žunca se tereti za pogodovanje te nema dokaza da je za lobiranje za poduzetnike iz svoga kraja uzimao protupravnu imovinsku korist. Od izvora bliskih državnom tajniku doznajemo kako je on već prije nekoliko tjedana imao informaciju kako je istraga o ovom slučaju u tijeku, no to ga nije brinulo jer smatra da nije učinio ništa što bi se moglo protumačiti kao zlouporaba položaja na kojem se nalazi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!