[FOTO] U Bjelovaru svako malo osvane novi mural

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kultura oslikavanja murala odavno je zahvatila Europu, a ovaj djelić urbane kulture posljednjih godina ozbiljno je zahvatio Bjelovar. Tako samo u središtu grada možemo primjetiti desetak murala koji uljepšavaju pročelja zgrada. Za ‘poplavu’ murala u Bjelovaru najviše je zaslužan bjelovarski umjetnik Pavle Tandara koji je prije nekoliko godina pokrenuo projekt ’43’ Jam u sklopu kojeg je svake godine okupio svoje kolege umjetnike sa svih strana svijeta i zajedno s njima oslikavao pročelja zgrada.

Tako je, recimo, veliki mural preko puta II. osnovne škole u ulici Petra Zrinskog oslikala ekipa iz Južnoafričke Republike koja je u Bjelovar došla na poziv Tandare. U ulici Jurja Haulika nalazi se veliki mural u kojem je u glavnoj ulozi tamnoputa djevojka s bocom u rukama i galebom na glavi. Taj mural oslikali su poznati nizozemski umjetnici Beyond i Karski koji su u Bjelovar došli u sklopu projekta ’43’Jam.

Umjetnici biraju tematiku

Tandara je oslikao mural na pročelju Dvorane europskih prvaka u čast zlatne generacije iz 1972 godine, zatim mural kod Doma kulture, na pročelju zgrade u Ulici Ivana Viteza Trnskog, zatim na zgradi Hrvatskih šuma u Frankopanskoj ulici i brojne druge.

-Tematiku murala su uvijek birali sami umjetnici, ali naravno uvijek se pazilo da ne bude ništa uvredljivog sadržaja. Ne znam hoće li biti ove godine ’43Jam’. To više ovisi o suradnji s Gradom, no ja se nadam da bude. Više od 200 umjetnika iz cijelog svijeta je do sada bilo u Bjelovaru i svojom kreativnošću je uljepšalo naš grad. Ideja ima, prostora ima, volja postoji i ja se nadam da ćemo i ove godine oslikati brojne površine u gradu jer to je sada zaista popularno u svijetu i, između ostalog, privlači brojne turiste – kazao nam je Tandara.

Pogledajte u našoj fotogaleriji brojne bjelovarske murale.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!