Svi su složni – s projektom Zaželi treba nastaviti što prije!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Završna konferencija druge faze projekta Zaželi Bjelovar otkrila je da su njime zadovoljni svi, a ponajprije korisnici koji su dobivali pomoć i podršku. Tijekom prve faze projekta (Zaželi – Kotač promjene) zaposleno je 77 žena, a tijekom druge faze njih 50. Grad Bjelovar za prvu je fazu od europskog socijalnog fonda dobio 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a za drugu 4,6 milijuna. Gradonačelnik Dario Hrebak otkrio je više detalja o projektu.

-Ovaj projekt trajao je 12 mjeseci, zaposleno je 50 žena te još dodatne tri žene kao zamjene za bolovanja. Naglasak je bio na ciljanoj skupini, dugotrajno nezaposlenim ženama na popisu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, starijima od 50 godina, osobama s invaliditetom i tako dalje. Te gospođe su radile na poslovima pružanja potpore i podrške za 400-tinjak starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju – pojasnio je. Zaposlene žene korisnicima su obavljale kućanske poslove, dostavljale lijekove i namirnice, ali i socijalizirale ih. Ovim projektom omogućene su im i dodatne pogodnosti.

-Radnice su u projektu imale priliku obrazovati se kako bi nakon projekta bile konkurentnije na tržištu rada – istaknuo je Hrebak. No, nakon tri godine provođenja projekta, sada je neizvjesno hoće li se on nastaviti.

-Uvjeren sam da će ovakvi projekti kao što je projekt Zaželi biti omogućeni i u novom financijskom razdoblju, a nadamo se i da će se to novo financijsko razdoblje početi primjenjivati čim prije. Ja se nadam da bi to moglo biti do kraja ove godine, ali kad god bude, mi ćemo kao Grad biti spremni povući uvijek maksimalan iznos koji nam se stavlja na raspolaganje. Mislim da smo mi među top pet gradova u Hrvatskoj koji su povukli najveći iznos novca upravo iz ovog projekta – naglasio je gradonačelnik.

Željka Majurec, voditeljica projekta kazala je kako je u vrijeme pandemije bilo izazovno organizirati rad žena i udovoljiti potrebama korisnika, ali uz pridržavanje epidemioloških mjera stožera žene su dobivale upute za rad te zaštitna sredstva.

-Projekt Zaželi kroz koji je Grad Bjelovar tri godine zapošljavao radnice pripadnice ciljane skupine prošlo je njih stotinjak koje su pružale pomoć i podršku za 400-tinjak korisnika. Interesa je još uvijek jako puno pa je na snazi i naša tzv. lista čekanja jer potrebe nam konstantno javljaju. Jedna žena je brinula o najmanje šest korisnika, ponekad i do osam kad su bile u potrebi zamijeniti kolegicu kad je bila na kraćem bolovanju ili godišnjem odmoru. Nije bilo lako, ali uspjele su. Većina njih se dodatno obrazovala i svi su uspješno završili ta obrazovanja i to će biti upisano u njihovu radnu knjižicu kao dodatna edukacija – napomenula je te dodala kako i korisnici i radnice redovito pitaju hoće li se pokrenuti nova faza.

Jedna od žena koje su pronašle posao zahvaljujući projektu je i Radmila Vorkapić. Bila je ona uključena i u prvu fazu projekta, a prije toga je bila na Zavodu za zapošljavanje pet ili šest godina. Po struci je drvnotehnološki stručni radnik, no u ovom se poslu više pronašla jer je ispunjava, kaže.

-Projekt je to humanitarnog karaktera, velika stvar za naše stare, nemoćne i bolesne ljude. Ja osobno sam imala šest korisnika od kojih je troje bilo u skupini Udruge slijepih. Mi smo tim ljudima bili sve. Preko nas čitaju, idu u dućane, kupuju lijekove. Kraj ovog programa njima je nešto teže pao. Bilo je suza i pitanja kad će ponovno krenuti, kako će oni dalje – navodi.

I Danijela Popović iz Centra za socijalnu skrb rekla je da je upita za nastavak projekta mnogo, a on je bio osobito koristan onima koji žive sami te im je takav vid pomoći neophodan. Martina Beroš ispred Zavoda za zapošljavanje također je izrazila nezadovoljstvo zbog završetka projekta, osobito zato što će se žene koje su dosad u njemu radile ponovno morati prijaviti u evidenciju HZZ-a. Ipak, gradonačelnik Hrebak je na kraju rekao kako je najavljeno da će pregovori završiti do ljeta, pa se nada kako će se do kraja godine naći način da se realizira sljedeća faza projekta.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!