Jesu li temelji hrvatske države položeni na Križevačkoj cesti kod Bjelovara?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na grobu obitelji Bilić, vlasnika lokala Tropicane na Križevačkoj cesti gdje je osnovan prvi ogranak HDZ-a u tadašnjoj zajednici općina Bjelovar, ispod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana kod IV. Osnovne škole i na spomeniku palim braniteljima u središnjem bjelovarskom parku, najviše izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice BBŽ položilo je vijence i zapalilo svijeće.

Obilježava se 32. obljetnica osnivanja prvog ogranka HDZ-a u tadašnjoj SR Hrvatskoj ili među prvim ograncima, kako se moglo čuti od govornika.

Naime, prema izjavi Luke Bebića, jednog od osnivača pokreta za samostalnu i suverenu Hrvatsku, dr. Tuđman je tražio da se krene u osnivanje ogranaka kako bi vidjeli kako će reagirati tadašnja komunistička vlast, hoće li iz uhićivati ili dopustiti djelovanje. Tako su osnovane organizacije u Pločama (tada Kardeljevu), 18. listopada, zatim u Sv. Filipu i Jakovu dan kasnije, u Sisku 28. listopada i 30. listopada u Metkoviću.

-HDZ je kroz povijest nosila najveći teret za samostalnost i suverenost Hrvata i kao stožerna stranka nosi ga i danas u ovoj krizi. Obilježavamo ovaj dan skromno jer ne možemo organizirati svečane sjednice, ali dogodine će valjda biti bolji uvjeti, rekao je Miro Totgergeli, predsjednik ŽO HDZ-a BBŽ.

-Sve je krenulo iz općine Rovišće, rekao je Slavno Prišćan, načelnik te općine izrazivši žalost što je iz godine u godinu sve manje živih koji mogu to obilježiti.

Za Marka Marušića, župana, ovo je povijesni dan gdje se mlade generacije moraju s posebnim pijetetom učiti pa onda i govoriti o tim danima i ulozi HDZ-a u tim zbivanjima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!